Brněnský dopravní podnik chystá virtuální dny otevřených dveří

Dopravní podnik města Brna veřejnosti zprostředkuje prohlídky svých areálů. V průběhu roku na novém webu prohlidky.dpmb.cz postupně zveřejní na 50 videí z různých pracovišť od vozoven přes dispečinky až po měnírny elektrického napětí. Zájemci tak mohou v prostorách DPMB strávit zcela bezpečně celé hodiny.

Areály Dopravního podniku města Brna jsou atraktivní a návštěvnicky oblíbená místa. V dnešní složité době do nich mohou alespoň prostřednictvím těchto video prohlídek nahlédnout, poznat zákulisí provozu městské hromadné dopravy a místa, o kterých možná ani netušili, že existují,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková

„Současná situace je zároveň možností hledat nové cesty, alternativy k těm, na které jsme zvyklí. Proto zájemcům o dopravu přineseme více než 50 videí, která nechají nahlédnout do 16 různých areálů a pracovišť. Lidé budou moci tímto způsobem navštívit vozovny, ale například i měnírny elektrické energie, energetický dispečink a podobně,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Na nových webových stránkách prohlidky.dpmb.cz v průběhu roku dopravní podnik zveřejní nejen videa, ale i zajímavosti ze zdejší činnosti nebo historie. „Vozovna v Pisárkách například dříve sloužila jako stáj, poté depo pro lokomotivy a dnes zde nocují tramvaje. Měnírna v Králově poli zase dříve bývala malou vozovnou,“ sdělil Havránek. Ke každému místu na webu zájemci nejdou jedno sestříhané hlavní video z interiérů i exteriérů a pak tři další pro fajnšmekry, která se areálu věnují podrobněji (proto 16 pracovišť a cca 50 videí). Rok otevřených dveří tak nahradí prozatím pozastavené pravidelné exkurze, které DPMB každý měsíc na různých pracovištích pro veřejnost organizuje.

V průběhu celého roku zveřejní DPMB na webu každý měsíc jednu až dvě prohlídky. Během roku fandové dopravy tímto způsobem navštíví vozovny Medlánky, Husovice, Komín, ústřední dílny, sídlo DPMB na Novobranské, měnírnu v Králově poli, energetický dispečink na Radlasu a další. Videa začal DPMB pomocí dronu pořizovat v říjnu 2020 a bude v tom pokračovat do poloviny roku 2021.

TZ DPMB