Kriminalita v zadních vozech retro tramvají. DPP bude vozy vypravovat sólo

Z důvodu narůstající kriminality, především vandalismu, přestane Muzeum MHD, resp. vozovna Střešovice, vypravovat nostalgické retro tramvaje ve dvojicích. Oznámilo to Muzeum MHD na svém Instagramu.

V posledních týdnech se retro soupravy objevovaly na lince 22 a v současnosti na lince 18. Podle informací od řidičů těchto tramvají dochází k útokům vandalů především ve večerních hodinách. Podle neoficiálních zpráv nově dopravní podnik obsazuje druhé vozy retro tramvají hlídačem, aby předešel ničení vozů. Tento stav by měl trvat až do 14. února. Z finančního hlediska je toto řešení dlouhodobě neudržitelné.

Od pondělí 15. února, podle vyjádření Muzea MHD, už nebudou retro tramvaje na linku 18 nasazovány a místo toho budou vozy vypravovány v sólech na výlukové linky 32 a 35 (o víkendech). Jelikož kromě poškrábaných oken a graffiti jsou terčem vandalismu i orientační cedule, není moc pochopitelné, proč retro vozy bude podnik nasazovat nadále na netypické linky (32 a 35), kde může také docházet ke krádežím orientačních čísel linek. A to i přesto, že cedule jsou zabezpečeny visacími zámky.

Jak velké škody byly podniku způsobeny od prosince 2020 do současnosti zatím není známé a dopravní magazín MHD86.cz čeká na reakci Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Zatím není známo, zda konec retro souprav se týká i linky 15, kam stařičké tramvaje vypravuje vozovna Hloubětín, resp. depo v ústředních dílnách. Ani není jasné, zda po obnovení retrolinky 23, budou tramvaje na lince jezdit ve dvojicích, či v sólech. Dlouhodobě se dopravní podnik bojí vypravovat ve dvojici například nově zrenovované retro vozy T2, právě s ohledem na možný vandalismus v zadním voze.

Vůz T2 u Národního divadla

I na tyto nejasnosti by měl dopravní podnik v blízké době odpovědět.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.