Červeno-bílé zábradlí se vrací do hry, aneb laboratoř zvaná Smetanovo nábřeží

Zatímco na Karlově náměstí se nechává radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) fotografovat, jak rozřezává červeno-bílé zábradlí, u nově zbudovaného trubkového zábradlí na Smetanově náměstí se nefotil. Přitom mohly vzniknout krásné fotografie, jak zasazuje vlastnoručně zábradlí do vozovky poblíž Karlova mostu a s výhledem na Pražský hrad.

S úsměvem na tváři se také čte jeho věta „Zábradlí jako pěst na oko, kam se podíváte“, kterou pronesl ke Karlovu náměstí. Ale jak se zdá, nakonec se vrací červeno-bílé zábradlí opět do hry. Tentokrát pár kroků od Karlova mostu na začátku Smetanova nábřeží. Červenobílé zábradlí je pro Prahu typické a v budoucnu jej doprovodí i červeno-bílé (šedivé) tramvaje.

Ale zpátky k novému dopravnímu režimu na Smetanově nábřeží u Karlových lázní. Pozor si nově musí dávat jak motoristé, tak tramvajáci. Z důvodu stavebního záboru na chodníku a v zeleni u křižovatky Smetanovo nábřeží x Karolíny Světlé, jsou nově automobily svedené na tramvajovou trať za křižovatkou Smetanovo nábřeží x Divadelní ve směru na Staroměstskou. Chodci mají nové korzo v bývalém jízdním pruhu a jsou chráněni nejen oddělovacím pásem, ale také nově instalovaným zábradlím.

Podle reakce na Twitteru, není s provedením spokojený ani Institut plánování a rozvoje města. A není to poprvé v rámci „experimentů“, které se na Smetanově nábřeží tvoří, jak lidé z IPRu prozradili.

Smetanovo nábřeží u Národního divadla

V místě křižovatky Smetanovo nábřeží x Karolíny Světlé má vzniknout nové „krásno“, doprovázeno o kácení zdejších stromů (proti jejich kácení už místní demonstrovali) a nová tramvajová zastávka Karlovy lázně ve směru ke Staroměstské.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.