DPP se snaží přesvědčovat o bezpečné MHD, přesto nedovolí cestujícím nastupovat všemi dveřmi

Na jednu stranu se snaží pražský dopravní podnik, někdy i ROPID, přesvědčit cestující, že prostředky městské dopravy jsou bezpečné a nehrozí v nich nakažení covidem, ale na druhou stranu dopravce zakazuje cestujícím nástup předními dveřmi.

Kde je tedy pravda? Lze tvrdit, že prostředky veřejné dopravy jsou bezpečné a řádně dezinfikované, ale v takovém případě je na místě povolit cestujícím nástup do tramvají a autobusů všemi dveřmi. Jestliže se covid ve vozidlech MHD nešíří, jak argumentují dopravci na základě průzkumů, není důvod „ochraňovat“ řidiče tramvaje uzavřením a opáskováním přední části vozu.

A nebo existuje opodstatněný strach ze šíření covidu ve vozidlech MHD a potom ať zůstanou přední dveře a přední části vozů pro cestující uzavřeny, ale skončí se s propagandou, jak v MHD se ještě „nikdo“ nenakazil.

Nelze totiž hlásat obojí. Tvrdit, že dopravce musí chránit řidiče před nákazou a zároveň tvrdit cestujícím, že v MHD se nenakazí.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.