Řidiči soukromých dopravců chodí od dubna na očkovaní, řidiči DPP mají smůlu

Na internetu se bouří tramvajáci a autobusáci pražského dopravního podniku. Zjistili totiž, že jejich „kolegové“, kteří jezdí u soukromých dopravců, chodí na očkování proti Covidu. Jsou totiž zařazeni mezi kritickou infrastrukturu. Přednostní očkování se však netýká řidičů DPP.

Z Facebooku Adama Scheinherra

Dopravní magazín MHD86.cz proto oslovil několik dopravců, kteří jezdí v systému Pražské integrované dopravy, aby získal podrobnosti k očkování řidičů.

„Na začátku března jsme byli vyzváni zástupci ORP a následně i Středočeským krajem k nahlášení seznamu řidičů potřebných pro zajištění pravidelné dopravy. Minulý týden jsme dostali informaci, že se mohou řidiči registrovat,“ sdělil pro MHD86.cz Štěpán Ševčík, ředitel ČSAD Střední Čechy a dodává: „K registracím bylo přistoupeno koncem minulého týdne (pozn. red.: konec dubna). Očkování probíhá dle seznamu předanému na Středočeský kraj.

Podle webu ROPIDu zajišťují ČSAD Střední Čechy dopravu na linkách jezdících v Praze: 103, 110, 166, 171, 186, 257, 302, 346, 367, 368, 396, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379 a 396. Další linky PID provozují na území Středočeského kraje bez zajíždění do Prahy.

Ve stejném duchu odpověděl i další soukromý dopravce v PIDu. „Ano, je pravda, že řidiči jsou zařazeni do kategorie kritické infrastruktury,“ sdělil pro MHD86.cz Milan Poledný za ČSAD Polkost. Podle jeho slov bylo očkování dojednáno přes Středočeský kraj a IDSK. Řidiči se mohou k očkování registrovat od 27. dubna. Dopravce zajišťuje provoz linkách jezdících v Praze: 115, 226, 227, 270, 325, 381, 382 a 387. Další linky PID provozuje na území Středočeského kraje bez zajíždění do Prahy.

Očkování řidičů napříč republikou potvrdil i tiskový mluvčí tiskový mluvčí Arrivy Jan Holub: „Na očkování našich zaměstnanců jsme využili nabídek krajů s jejich zařazením do kritické infrastruktury. Ti, kteří se pro očkování rozhodli, se už mohli registrovat.“ Možností přednostně se očkovat se chlubí i řidiči tramvají v Plzni.

Jaká je situace s očkováním řidičů Dopravního podniku hl. m. Prahy se snažil dopravní magazín MHD86.cz zjistit. Vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík slíbil ve čtvrtek 6. května, že k tomu zjistí porobnosti. Položené jsou následující otázky:

  • Je pravda, že řidiči DPP nejsou zařazeni do kritické infrastruktury a nemají k dnešnímu dni nárok na přednostní očkování (příp. registraci k očkování)?
  • Přijde Vám fér, že řidiči menších soukromých dopravců jsou očkování, ale největší dopravce PID možnost očkovat řidiče nemá?
  • Budete vyvíjet tlak na město a organizátora, aby vyjednali prioritní očkování i řidičů DPP?

Bez odpovědi jsou také dotazy z 6. května zaslané tiskovému mluvčímu ROPIDu Filipu Drápalovi. Znění otázek:

• Je pravda, že řidiči soukromých dopravců jezdící na linkách Pražské integrované dopravy jsou zařazeni mezi kritickou infrastrukturu, která je přednostně očkována proti Covidu?
• Od jakého data se mohou řidiči PID hlásit na očkování?
• Z jakého důvodu nejsou do očkování zařazeni řidiči největšího dopravce, tedy Dopravního podniku hl. m. Prahy?

Zdá se, že vedení Prahy zásadně selhalo. Zatímco vedení okolních krajů vyjednalo zařazení řidičů veřejné dopravy do kritické infrastruktury, která je přednostně od dubna očkovaná, Praha vedená primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) pro své řidiče nevyjednala nic. Je sice „prima“, že Piráti kritizují každou chvíli premiéra Babiše z hnutí ANO, ale přednější by měla být ochrana obyvatelstva. Kritiku schytává na Facebooku i Adam Scheinherr (Praha Sobě), radní pro pražskou dopravu. Např. řidič tramvaje Petr Špitálský na jeho Facebooku sděluje: „Pražský DP se magistrátu hodí jen občas. Většinou je to ta cizí akciovka.“

Kriticky hodností přístup vedení Prahy i opoziční zastupitel hl. m. Prahy Ondřej Martan (ODS): „V celé republice se očkování řidičů MHD, tedy těch, kteří nám virus nevirus každý den otvírají dveře do své „kanceláře“ daří… tedy až na jednu výjimku. Tou je pražský dopravní podnik. Je naprosto nezbytné, aby naši, pražští řidiči byli zahrnuti do skupiny přednostně očkovaných. Městská hromadná doprava v Praze je nezastupitelná. Její řidiči mají mít jednoznačně přednost v přístupu k očkování pro zachování její plynulosti a ochranu jejich zdraví.“

Podle reakce dalšího soukromého dopravce About Me to skutečně vypadá na selhání Prahy, nikoliv Dopravního podniku hl. m. Prahy a ROPIDu. Proto je škoda, že se DPP a ROPID k otázkám zatím nevyjádřily. Působí totiž, že kryjí selhaní vedení Prahy.

„K dnešnímu dni (pozn.: 6. května) nemáme žádnou informaci, že by naši řidiči byli zařazeni mezi kritickou infrastrukturu, která je přednostně očkována proti COVIDu,“ sdělila pro MHD86.cz Iva Dobrevová z personálního oddělení About Me a dodává: „Naši řidiči se registrují do centrálního systému v časové posloupnosti tak, jak je postupně veřejně občanům registrace zpřístupňována a jak se oni sami individuálně rozhodnou. Z naší strany jim očkování doporučujeme. Očkování tedy probíhá postupně a zdaleka nelze považovat za ukončené.“

Dopravce About Me provozuje pouze pražské linky 117, 153, 164, 194, 203, 242 a 243. Proto pravděpodobně nebyl dopravce zařazen k očkování, oproti výše uvedeným dopravcům, kteří jezdí i ve Středočeském kraji.

Na druhou stranu ještě zmiňme, že pražský dopravní podnik provozuje i linky jezdící do Středočeského kraje a přesto také není očkován.

Řidičů městské dopravy v Praze nezbývá než čekat a doufat až budou svým věkem v kategorii k očkování. Jedinou radou může být vzpomenout si na Piráty a Prahu Sobě u voleb.

Poznámka (12:50):

V rámci diskuze na Facebooku byla Adamovi Scheinherrovi nabídnuta možnost se vyjádřit a dodat materiály, ve kterých žádal ministerstvo zdravotnictví o očkování řidičů DPP.

Zda vyjádření dodá není zřejmé. V případě že ano, budete mít možnost si jej na webu MHD86.cz přečíst.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.