Jízda na sdíleném kole za cenu jízdy v autobusu

V době covidové a s jarním období se vrací možnost po Praze cestovat na sdílených kolech. Jejich výhodou je přeprava na čerstvém vzduchu s minimálním rizikem styku s covidem.

Půlhodinová cesta na sdíleném kole vyjde stejně draze, jako jízda autobusem. 24 korun. V aplikace si vytvoříte svůj účet (podobně jako v aplikaci PID Lítačka) a potom už stačí přijít ke sdíleném kolu, načíst QR a vyrazit. Žádné čeká, až pojede autobus podle prázdninového jízdního řádu. Jedete hned. Po dojetí do cíle kole zamknete v aplikaci a tím proces končí. „Jízdné“ za kolo se vám automaticky strhne. Pokud Vaše cesta trvala do 30 minut, máte to za 24 korun. Pokud jste na cestu potřebovali více času, zaplatíte 24 korun za každou započatou půlhodinu (max. 150 Kč za den).

Start sdílených kol a koloběžek nebyl v Praze ideální. Najednou se začaly povalovat po chodnících a tvořily bariéry chodcům. I proto nejraději používám kola od společnosti Nextbike, kde nemůže zaparkovat kdekoliv, ale na jasně vydefinovaných místech tak, aby nepřekážely ostatním. Zároveň těchto míst je vždy mnoho na výběr v cílové lokalitě.

Zkuste to taky. Je to snadné.

Úvodní foto: Nextbike


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.