DPP chystá tramvajovou slávu se zahájením provozu linky 19

Už od přetahu historických tramvají z vozovny Střešovice do vozovny Pankrác se spekulovalo, že část těchto tramvají zahájí oficiální provoz na trati Pankrác – Kotorská se zavedením linky 19. Přípravy, o kterých redakci MHD86.cz informovala řada zaměstnanců pražského dopravního podniku, na dotaz oficiálně Dopravní podnik hl. m. Prahy potvrdil.

„Zahájení provozu tramvajové linky 19 navazuje na dokončení rekonstrukce tramvajové tratě v ulicích Na Pankráci a Táborské. Předpokládáme obnovení pravidelného tramvajového provozu mezi Nuslemi a vozovnou Pankrác v pátek 4. 6. 2021. Od soboty 5. 6. 2021 by měla začít jezdit také obnovená linka 19. Při této příležitosti chystáme pro fanoušky MHD na páteční odpoledne speciální akci, v rámci které bychom na zrekonstruovanou trať i nově postavený úsek ke stanici metra Pankrác vypravili několik historických a muzejních tramvají,“ sdělil pro dopravní magazín MHD86.cz vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík a dodává: „Ano, uvažujeme i o tom, že bychom na tuto akci vypravili muzejní vůz KT8D5. Program akce, jízdní řád a časový harmonogram v těchto dnech připravujeme. Jakmile bude vše odladěno, rádi vše v detailech zveřejníme veřejnosti.“

Právě o historické tramvaji KT8D5 ev. č. 9048 se mluví mezi zaměstnanci DPP nejvíc. Tento typ obousměrné tramvaje byl totiž pravidelně vypravován na linku 19 v minulosti z hloubětínské vozovny. Tramvajoví nadšenci se proto těší, až na plátně v budniku na střeše spatří číslo 19 a na čelním transparentu nápis „Pankrác -M-„.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.