Velkokapacitní tramvaj v Erfurtu svezla první cestující

V německém Erfurtu 20. května vyjela na první jízdu s cestujícími nová velkokapacitní tramvaj Tramlink vyrobená společností Stadler.

První vůz byl do Erfurtu dodán 22. března 2021. Pro přepravu z Valencie byla tramvaj rozdělena na dvě části. Během dubna vůz s ev. č. 801 absolvoval testovací jízdy a řadu zkoušek. Výsledky testů se zároveň vyhodnocovaly pro výrobu dalších třinácti vozů, které budou do Erfurtu dodány. Resp. vůz 802 už byl do Erfurtu dodán během května a poslední vůz s ev. č. 814 dorazí do města v listopadu 2021.

Během testovacích jízd byla tramvaj v „maskovacím“ polepu.

Tramvaj Tramlink má délku zhruba 42 metrů a pojmou až 248 cestujících, z toho 87 sedících. Pro nástup do vozidla disponuje tramvaj sedmi dveřmi, což umožní rychlou výměnu cestujících v zastávkách. Samozřejmosti je klimatizace pro řidiče i cestující a nízkopodlažnost vozu.

V pravidelném provozu bude první vůz od konce května na lince 2 (trasa Wiesenhügel – Platz Messe) v době konání veletrhu Buga. Po veletrhu se vůz přesune především na linky jezdící v ose sever-jih, pravděpodobně na linku 3, kde v minulosti jezdily trojice vozů KT4D.


https://www.buymeacoffee.com/omh86

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.