Na kukačku: Berlínské KT4

Když teď v květnu proběhlo v Berlíně loučení s tramvajemi ČKD Tatra řady KT4D, napadlo mě ohlédnutí za mými návštěvami hlavního města Německa. Berlín jsem navštívil několikrát v letech 2007 až 2019.

Ti, co sledují na Instagramu můj účet @omh86, už fotografie viděli, ale byla by škoda o ně připravit i klasické čtenáře dopravního magazínu MHD86.cz.

Poprvé jsem Berlín navštívil v roce 2007 a nebyla to jen „tramvajový výlet“. Pamatuji si, že jsem projel linku 27 a vyfotografoval kátéčka ve vozovně Lichtenberg.
V roce 2008 jsem byl v Berlíně na veletrhu InnoTrans, kde byla představena tramvaj pro Prahu Škoda 15T. K poznávání MHD tehdy však nedošlo. Až v roce 2009 jsem více procestoval Berlín. Vozy KT4D byly doma především na šedesátkových linkách v oblasti Köpenick. Dvojice KT4D na lince 67 v zastávce Rathaus Köpenick.
Kromě šedesátkových linek jezdily v roce 2009 dvojice KT4D také na páteřních metrolinkách z Alexanderplatzu směrem na severovýchodní sídliště.
Další návštěva Berlína proběhla v roce 2012 a to hned dvakrát. Poprvé v květnu, kdy jsem zachytil dvojici KT4D na metrolince M5 při průjezdu přes Alexanderplatz
Na metrolinkách jezdily většinou vysokopodlažní tramvaje ČKD Tatra ob pořadí proložené nízkopodlažními vozy.
Souprava českých tramvají KT4D na lince 4 neznámo kde na trase Falkenberg – Hackescher Markt.
V září 2012 byla návštěva Berlína opět spojena s veletrhem InnoTrans a zároveń nám Berlín týden posloužil jako výchozí bod pro výlety do okolních měst v Německu a Polsku. Na fotografii sólo KT4D na lince 62 v oblasti Köpenick.
V září 2012 končila polovina spojů linky 62 v zastávce Mahlsdorf Süd, která se nachází v zalesněném území.
Souprava KT4D+KT4D vyčkává do času odjezdu ze smyčky Mahlsdorf Süd.
Linky 60 a 61 jsou znáné především tím, že jezdí do čtvrti Friedrichshagen, kde je možný přestup na meziměstské tramvajové linky 87 a 88.
A tohle už poslední tramvajová návštěva Berlína. Září 2016 a opět spojeno s veletrhem InnoTrans. Potom jsem byl v Berlíně ještě v roce 2019, ale to už nebylo o berlínských tramvají 😉 Na fotografii zářivě žlutá souprava 2xKT4D na páteřní metrolince M4 v zastávce Antonplatz.
Konečná linek M4 a M5 Zingster Straße. Jindy plná tramvají, ale v době návštěvy vlivem komplikací v dopravě byla smyčce vymetená a tak pózuje jen dvojice na lince M5. Smyčka s pěti kolejemi mě fascinovala už v předchozích letech.
Navrat do fotky dvojici KT4D a ještě při dlouhých stínech zapadajícího slunce je náročné. V rámci možností se podařilo v oblouku u zastávky Prerower Platz.
A fotografií u nádraží Berlin-Alexanderplatz ukončíme ohlédnutí za berlínskými tramvajemi KT4D.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.