O víkendu nepojede metro do Letňan. DPP zmodernizuje zabezpečovací zařízení

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) o tomto víkendu dokončí modernizaci elektronických zabezpečovacích zařízení v pražském metru. Jako poslední přijde na řadu elektronické stavědlo ve stanici Letňany, které zde sloužilo více než 13 let od zprovoznění stanice, tj. od 8. května 2008. Proto bude po celý tento víkend tj. 12. – 13. června 2021 obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku Ládví – Letňany. DPP během výluky zavede náhradní autobusovou dopravu XC. Metro bude v daném úseku opět v provozu od pondělí 14. června 2021.

Elektronická zabezpečovací zařízení jsou v pražském metru na lince C v úseku Nádraží Holešovice – Letňany, ve stanici Depo Hostivař, nebo na nejnovějším úseku linky A Bořislavka – Nemocnice Motol. Starší elektronická stavědla DPP postupně upgradoval, letos v únoru ve stanici Nádraží Holešovice a v březnu pak na Depu Hostivař. O tomto víkendu DPP zmodernizuje i poslední elektronické zabezpečovací zařízení, a to ve stanici Letňany. Náklady na upgrade jedné stanice činí zhruba 2 miliony Kč.

DPP bude dále významně investovat do pražského metra, především do dopravních systémů a zvyšování bezpečnosti provozu. Víkendovou akcí ve stanici Letňany proto modernizace zabezpečovacích zařízení v metru nekončí. V dalších letech DPP plánuje postupnou výměnu starých reléových staničních a traťových zabezpečovacích zařízení za nová, moderní a elektronická. V první etapě to bude na lince C v úseku Vltavská – Háje, v některých stanicích zde slouží ještě původní zabezpečovací zařízení z roku 1974, tj. od zprovoznění nejstarší části pražského metra. DPP na zhotovitele této investiční akci plánuje letos vyhlásit veřejnou zakázku. Kromě toho DPP připravuje také modernizaci vlakového zabezpečovače na lince A v úseku Dejvická – Depo Hostivař. V letošním roce na to chystá vyhlásit veřejnou zakázku a se zahájením prací počítá v příštím roce.

Dopravní opatření

Z důvodu rekonstrukce zabezpečovacího zařízení bude od soboty 12. června 2021 od zahájení provozu do neděle 13. 6. 2021 do ukončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi Ládví – Letňany.

V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava XC v trase Ládví – Střížkov – Prosek – Letňany.

Zastávky linky XC

směr Letňany

Ládví – nástupní – v ulici Střelničná, v zastávce autobusové linky č. 152 směr Českomoravská Štěpničná a Třebenická – v ulici Střelničná, v zastávkách autobusové linky č. 152 směr Českomoravská

Střížkov, Sídliště Prosek a Prosek – v ulici Vysočanská, v zastávkách autobusové linky č. 152 směr Českomoravská

Prosek, Nový Prosek a Letňanská – v ulici Prosecká, v zastávkách autobusové linky č. 136 směr Sídliště Čakovice

Letňany – výstupní – v autobusovém obratišti

směr Ládví

Letňany – nástupní – v ulici Beladova, v zastávce autobusové linky č. 136 směr Jižní Město

Letňany – v ulici Listova, v zastávce autobusové linky č. 182 směr Opatov

Letňanská a Nový Prosek – v ulici Prosecká, v zastávce autobusové linky 136 směr Jižní Město Prosek, Sídliště Prosek, Střížkov a Třebenická – v ulici Vysočanská, v zastávce autobusové linky č. 152 směr Sídliště Čimice

Štěpničná a Ládví – výstupní – v ulici Střelničná, v zastávce BUS linky č. 152 směr Sídliště Čimice

TZ DPP