České Budějovice zařazují do provozu nejnovější autobusy Solaris Urbino 18

Dopravní podnik města České Budějovice, a.s. uvítal první dvojici z očekávaných devíti vozů Solaris Urbino n18. Nízkopodlažní kloubové autobusy, které brzy začnou obsluhovat linky českobudějovické MHD, jsou již standardně vybaveny klimatizací, moderním odbavovacím systémem či palubními kamerami. Rozšiřují také počet vozů s koženkovým potahem sedadel, který DPMCB u nových vozidel volí kvůli efektivnějšímu čištění a komfortu cestujících.

Na nové solarisy se cestující mohou v provozu těšit už během června, kdy by mělo dorazit i dalších sedm z nich. Dodané vozy se v tuto chvíli vybavují, po dokončení prací a formálních náležitostí je Dopravní podnik vyšle na linky.

Od trojice vozů Solaris Urbino 18, které Dopravní podnik provozuje od roku 2015, se mimo jiné liší i podobou přední karoserie, modelová řada totiž prošla modernizací. Vozy pohodlně najednou přepraví 139 cestujících, a to při dodržení přísné emisní normy Euro 6 Step D. Obnovou vozového parku tak Dopravní podnik přispívá i ke zlepšení ovzduší ve městě.

Pořizovací cena jednoho autobusu, která vzešla z veřejné zakázky, činí 7,8 mil. Kč. Za všech devět vozů včetně potřebného diagnostického a servisního vybavení Dopravní podnik uhradil 70,7 mil. Kč.

TZ DPmČB