Na výlet s OMH: Stonehenge Úvaly

S létem opět startuje rubrika „Na výlet s OMH“. Tipy na výlety, které můžete podnikat i na jeden den. Na jaře jsme navštívili Úvaly u Prahy, ze kterých jsme se vydali na místní Stonehenge a rozhlednu Vinice.

Stonehenge Úvaly. Cedulky oznamují, že na kameny je povoleno lézt 😉

Do Úval se z Prahy dostanete nejlépe vlakem linky S1 v systému Pražské integrované dopravy. Vlaky S1 jezdí z Masarykova nádraží, ale nastoupit můžete například také v Libni, Běchovicích, či Klánovicích.

Stanice Úvaly se nachází v tarifním pásmu 1, proto je potřeba si zakoupit doplňkovou jízdenku k pražské tramvajence. V případě, že tramvajenku nemáte, můžete si koupit jeden lístek, který vám bude platit v tramvaji, metru i ve vlaku. Takovou jízdenku nejjednodušeji koupíte v aplikaci PID Lítačka, kdy při zadání spojení Vám nabídne koupi správné jízdenky. Vyznat se totiž v tarifu PID není zrovna snadné pro nepravidelného cestujícího za hranice Prahy.

Do Úval jezdí linka S1

Když vystoupíte z vlaku v Úvalech, vydejte se po naučné stezce směrem k Mlýnskému rybníku a dále k Stonehenge. Odkud po stejné značce dojdete krásnou alejí k rozhledně Vinice, ze které budete mít pěkný výlet do okolí. Následně dokončíte okružní procházku opět u Mlýnského rybníka a dojdete zpět k nádraží. Popsaný okruh měří 3,5 km a lze si jej libovolně prodloužit.

Rozhledna Vinice
Kromě vlaku můžete přijet ke stezce i linkami PID 391, 423 a 482. Ale z Prahy je to nejsnazší a nejrychlejší vlakem.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.