DP Most chybí dvě desítky řidičů

Cestovat v létě městskou dopravou na Mostecku vyžaduje sledovat aktuální informace o rušených spojích. Kvůli nedostatku řidičů pravidelně nejsou zajišťovány spoje především na páteřní lince 30, jak už jste se dočetli na webu MHD86.cz koncem července.

Autobusová linka 30 spojuje nádraží, sídliště, centrum a nemocnici. Na webu dopravního podniku jsou pravidelně vyvěšovány jízdní řády s červeně vyznačenými spoji, které v daný den nevyjedou. Většinou se jedná o dvě pořadí.

Ač linka 30 spojuje nejdůležitější místa v Mostě, vybrána byla pravděpodobně pro svůj krátký interval. V pracovních dnech jezdí po 7,5 minutách. Fakticky jezdí i dvakrát častěji, než tramvajová linka 2 jedoucí od nádraží taktéž přes 1. náměstí.

Podle vyjádření Jiřího Holého, který má v DP Most na starosti strategii, rozvoj a komunikaci, chybí aktuálně ve stavu 22 řidičů. I proto očekává, že pokud nedojde ke změnám, patrně budou výpadky spojů přetrvávat po celé období prázdnin. Nové řidiče dopravní podnik láká na náborový příspěvek 30 tisíc korun a další benefity.

Dodejme, že mostecký dopravní podnik zatěžuje i tramvajová výluka na meziměstské trati do Litvínova. Dopravu od chemických závodů do Litvínova zajišťují autobusy náhradní dopravy, čímž se zvýšila vypravenost autobusů.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.