Nové elektrické jednotky pro Jihomoravský kraj

Celkem 37 nových elektrických železničních jednotek zvýší kvalitu osobní vlakové dopravy na jihu Moravy – novými vlaky se první cestující budou moci svézt od 1. ledna 2023.

Nízkopodlažní vlaky JMK Moravia si v pátek (1. října 2021) v prostorách zkušebního železničního okruhu Velim v Cerhenicích poprvé otestovali představitelé kraje v čele s hejtmanem Janem Grolichem. Na uvedeném okruhu jsou testovány železniční jednotky od všech výrobců železničních vozidel na světě.

Z uvedeného počtu bude 31 jednotek čtyřdílných o kapacitě 333 sedadel a 6 dvoudílných o kapacitě 146 sedadel. Vlaky budou dosahovat maximální rychlosti až 160 km/h. S jejich provozem se počítá zejména na páteřních linkách S2 (Křenovice – Sokolnice – Brno – Blansko – Skalice nad Svitavou – Letovice – Březová nad Svitavou) a S3 (Níhov – Tišnov – Brno hl.n. – Vranovice – Šakvice – Hustopeče / Tišnov – Brno hl.n. – Židlochovice).  

Finanční objem celého projektu činí 6,651 miliardy korun (bez DPH), přičemž kraj na něj bude čerpat dotaci z Operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy. Smlouvu na dodání vlaků podepsal Jihomoravským kraj s firmou Škoda Transportation na konci roku 2019 – jednotky by podle ní měly být dodány a nasazeny do konce roku 2022. V současnosti se dolaďují poslední drobnosti – např. otevřené otázky designu exteriéru a interiéru jednotek.

Zdroj: Jihomoravský kraj