Elektrobus ISUZU NovoCiti Volt se představí na Czechbusu

Do České republiky autobusy ISUZU dováží výhradní distributor společnost TURANCAR CZ s.r.o. Elektrobus NovoCiti Volt bude vystavený na veletrhu CZECHBUS 2021 na výstavišti PVA ve dnech 23.11. – 25.11. 2021.

Nový, plně elektrický autobus ISUZU NovoCiti Volt s bateriovým pohonem vychází z osvědčené dieselové verze minibusu NovoCiti Life. Při zachování celkové délky necelých 8 metrů dosahuje úctyhodné kapacity až 52 cestujících. NovoCiti Volt disponuje elektromotorem o výkonu 255 kW s maximálním točivým momentem 2355 Nm, díky kterému má elektrobus mimořádně dynamicky příznivé jízdní vlastnosti. Výrobce nabízí dvě varianty, které se vzájemně liší kapacitou baterií. Ve standardním provedení se dodává s kapacitou baterií 211 kWh, které zabezpečí dojezd 250 až 300 km v závislosti na použití klimatizace a topných systémů. Druhou možností je použití baterií s kapacitou 268 kWh, se kterými autobus ujede víc než 350 km. Baterie jsou umístěny v horní partii střešního panelu.

Po letech výzkumu a vývoje se Anadolu ISUZU podařilo zkrátit dobu nabíjení svých elektrických vozidel. Nová generace elektrobusů dokáže provést rychlé nabíjení za pouhé 2 hodiny a konvenční za 8,5 hodiny. V případě použití baterií s kapacitou 268 kWh trvá rychlé nabíjení 2,5 hodiny a konvenční 11 hodin. Oba typy nabíjení, rychlé i konvenční, lze provádět pomocí stejné nabíječky. Systém mimo jiné nabízí tzv. desetiminutovou funkci, která v případě potřeby prodlouží dojezd až o 30 km. Typ ultra rychlého dobíjení nemá vliv na životnost baterií. Výrobce poskytuje záruku 8 let, kdy kapacita může klesnou na až 80%, nebo najetí 500 000 km.

Ke zlepšení a zefektivnění správy vozového parku vyvinuly v ISUZU aplikaci A-Connect, která umožňuje kompatibilitu a konektivitu telematiky a poskytuje dopravcům důležité údaje o rychlosti vozidla, zrychlení, brzdění, spotřebě energie, zátěži baterií atd. Ve výbavě má také povinný bezpečnostní výstražný akustický systém AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) pro ochranu ostatních účastníků silničního provozu.

Karoserie elektrobusu je takřka identická se zmiňovaným modelem NovoCiti Life, je ze ¾ délky nízkopodlažní, s vysokým prosklením, celkově mimořádně vzdušným prostorem a velkou plošinou pro kočárky a invalidní vozíky. Cestovní komfort zajišťuje pneumatické pérování s nastavením tří úrovní výšky včetně funkce knelling (poklek, snížení nástupní hrany na zastávce). Karoserie vyrobená za použití nejmodernějších materiálů a technologií je ošetřena proti korozi celkovou kataforézou.

TZ TURANCAR