Na kukačku: Brno 2021

9. listopadu jsem se vydal do Brna. Hlavním cílem cesty bylo natočení Dopravního podcastu s Janem Havířem, vedoucím oddělení dopravních informací v Dopravním podniku města Brna. Ten už si můžete poslechnout. Ale když už jsem se dostal do Brna, okouknul jsem i provoz městské dopravy. Brnem se prohání čím dál víc nových tramvají a za zmínku stojí o velkokapacitní třívozové soupravy tramvají T6A5.

Ti, co sledují na Instagramu můj účet @omh86, už fotografie viděli, ale byla by škoda o ně připravit i klasické čtenáře dopravního magazínu MHD86.cz.

řed Grand hotelem jsem zachytil trolejbus Škoda 21Tr na lince 33 jedoucí na sídliště Slatina. Tyto trolejbusy byly vyráběny v letech 1995 až 2004. Celkem se vyrobilo 135 kusů.
Na Malinovského náměstí jsem potkal místní hračku. Retro tramvaj T2 na jízdě ze zakázky.
Tramvaje T6A5 jezdí v Brně i ve trojicích. Zkrátka si před časem uvědomili, že trendem jsou velkokapacitní soupravy, které přepraví více cestujících a také efektivněji. Bohužel v Praze se před lety začaly pro jistotu zkracovat tramvajové zastávky, aby se do nich případné delší tramvaje nevešly.
Moravským náměstím projíždějící tramvaj KT8N na služební jízdě.
Kdyz přijedete do Brna, tramvaje T6A5 jezdí skoro všude kolem vás. Včetně těch, kterých se Praha zbavila a tady si žijí svůj druhý život. Jako třeba souprava na lince 10 vedená vozem 1228 (ex. DPP 8681) projíždějící Malinovského náměstím.
Trolejbus Škoda 21Tr na lince 34 v nástupní zastávce na České.
Souprava T3G Ev. č. 1639+1640 na lince 6 vyzdobená knírem na podporu akce Movember.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.