Kdo v Praze poškozuje autobusové zastávky slovem PRD? Zaměstnanci magistrátu, nebo šotouši?

Ve spojitosti s autobusovým veletrhem Czechbus si cestující na zastávkách Výstaviště Letňany mohli všimnout poškozených autobusových označníků. Tabla s čísly linek byly přelepeny textem „PRD“ a webovou adresou. Na odkazovaném webu se píše, že za akcí „PRD“ stojí zaměstnanci magistrátu. Ale opravdu tomu někdo věří?

web pid-prd.cz, sekce O nás

Autoři PRDu se schovávají za anonymitu. Bojí se svůj názor sdělit svým jménem. Možná i proto, že se rozhodli jít cestou poškozování zastávek MHD. Skutečně se však jedná o zaměstnance magistrátu?

Měla by čtyřicetiletá úřednice, nebo padesátiletý úředník magistrátu zapotřebí lézt na zastávkovým označník a lepit na něj samolepku PRD? Daleko lépe si umím představit nějakého šotouše, který vyrazil na autobusový veletrh Czechbus, kde byl sbírat propisky s logy výrobců autobusů a cestou na veletrh si PRDem ulevil při polepení zastávkového označníku Výstaviště Letňany.

Celá akce připomíná svým rukopisem šotouše z Metrobusu. Např. Tomáš Kareis a Daniel Černý při prezentaci první tramvaje v novém vizuálu PID předstoupili před novináře s texty „PIČ“ a „Sch(w)einherrovu prasárnu v Praze nechci“.

Tým Metrobusu: Tomáš Kareis a Daniel Černý. Takto pózovali fotografům, když vedení Prahy prezentovalo první tramvaj v novém vizuálu PID.

Ač oficiálně se nikdo k webu PRD nehlásí, najdeme na něm podstatnou informaci, že logo vytvořil Aslanex, nebo-li Vít Macháček. Další z týmu Metrobusu. Proto redakce MHD86.cz zjišťovala jeho vyjádření.

z webu PRD

Vyjádření Víta Macháčka (vedoucího projektu Metrobus a stálého člena předsednictva SPVHD) pro web MHD86.cz:

„Jsem autorem toho loga a poskytl jsem jim ho v dobré víře, že budou šířit myšlenku nešťastného nového nátěru, stejně jako bych ho poskytl komukoli jinému. Jak ho využijí je tedy na nich a nenesu za to žádnou odpovědnost. Logo je čistě můj osobní nápad, Metrobus s tím nemá nic společného. Pokud někdo chce mou originální nálepku, stačí se ozvat.“

Tímto se potvrdila pravost informace na webu PRDu a zároveň se Vít Macháček doznal, že zmíněné samolepky tiskne a rád je komukoliv dodá.

Kromě šotoušů z Metrobusu se dlouhodobě proti novému vizuálu PID vyjadřují i šotouši ze SPVHD, kteří jsou často členy i Metrobusu. Mezi nejaktivnější patří třeba Ondřej Kališ a Rudolf Žák. Oba jsou zároveň členy pirátské strany, kde se o novém vizuálu PID hádají na stranickém fóru s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem a radním Adamem Zábranským.

Šotouši z SPVHD proti vizuálu
z pirátského fóra

Nikdy jsem ovšem nezaznamenal, že by zaměstnanci magistrátu organizovaně bojovali proti novému vizuálu PID.

Nevím, kdo stojí za poškozováním veřejného prostoru a kdo je takový srab, který se bojí pod svůj názor podepsat. Ale vandalizovat veřejný prostor není nic k obdivu, spíš k prdu.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.