V Praze vyjela flotila vánočních vozidel MHD

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v sobotu večer vypravil do pražských ulic svoji flotilu vánočně nazdobených vozidel. Nechybí mezi nimi tramvaje Škoda 15T ForCity ev. č. 9401, T3 ev. č. 6921, oblíbená Mazačka ev. č. 5572 nebo retrobus Irisbus Citelis 12M ev. č. 3510. Letos DPP navíc vánočně nazdobil také historickou dvounápravovou tramvaj Ringhoffer ev. č. 2210, oba vozy lanovky na Petřín, včetně horní stanice lanovky a Muzeum MHD.

Cestující se mohou vánočními vozy lanovky na Petřín svézt už od soboty, od neděle 28. listopadu 2021 pak vánoční tramvají 15T na lince č. 9, pořadí 2 a retrobusem na lince č. 124, pořadí 5. V dalších dnech se budou střídat také na linkách č. 12 a 20, v případě retrobusu i na linkách č. 109, 111 nebo 199. Od pondělí 29. listopadu 2021 se k nim přidá i Mazačka. Svátečně nazdobenou tramvaj Ringhoffer ev. č. 2210 DPP poprvé vypraví v pátek 3. prosince 2021 na historickou linku č. 42 a na lince č. 2 se k ní přidají vánoční tramvaje T3 ev. č. 6921 a 7001. Všechna vánoční vozidla budou v pražské MHD jezdit až do Tří králů, tedy do 6. ledna 2022. Jejich aktuální jízdní řády cestující a fanoušci MHD naleznou na úvodní stránce webu DPP: https://www.dpp.cz/spolecnost/aktuality/detail/66_1519-vanocni-flotila-vozu-mhd.

Všechna vozidla dohromady zdobí více než 13 tisíc vánočních světýlek, vnitřní sváteční dekorace a také speciální vnější polepy se zimní a vánoční tematikou. Partnery a autory letošní vánoční výzdoby vozidel DPP je opět společnost DECOLED z Dobrovíze u Prahy a Střední průmyslová škola dopravní (SPŠD), za což jim od DPP patří velké poděkování. S vánoční výzdobou flotily DPP začal v pondělí 22. listopadu 2021 večer ve vozovně Motol. Postupně se na ní podílela více než dvacítka zaměstnanců DPP, studentů SPŠD, pracovníků společnosti DECOLED a smluvních partnerů DPP.

Do poslední chvíle jsme doufali, že na letošní rozsvícení naší vánoční flotily budeme moct po loňské pauze způsoběné pandemií covid-19 opět pozvat cestující, fanoušky MHD a širokou veřejnost. Po roce se bohužel ocitáme téměř ve stejné situaci, kvůli protiepidemickým opatřením jsme letošní rozsvícení a první vypravení vánoční flotily museli zrealizovat bez veřejnosti. Vánoční flotilou chceme poděkovat všem, kteří využívají pražskou MHD a přispět k navození předvánoční atmosféry v Praze. Věřím, že vánoční vozy udělají cestujícím radost, a že si je až do Tří králů užijí. Všem přeji klidný advent a pevné zdraví,“ uzavírá Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

TZ DPP, foto: Daniel Šabík – DPP