Vandalové způsobují desetitisícové škody na zastávkách, podezření padá na šotouše

Dopravní podnik hl. m. Prahy eviduje zhruba 280 poničených zastávek. Od konce listopadu neznámí pachatelé polepují zastávkové označníky nelegální reklamou na svůj „prdí web“. Jak jste se dočetli už 24. listopadu, k vizuálu samolepky „prd“ se přihlásil Víta Macháček z šotowebu metrobus.cz. 

Ve vyjádření z listopadu Vít Macháček sdělil: „Pokud někdo chce mou originální nálepku, stačí se ozvat.“ Potvrdil tak informaci z webu prdu, že stojí za tímto logem. Zároveň na základě článku MHD86.cz proběhla 24. listopadu výzva na stránce SPVHD & Tram-bus.cz: „Pokud kdokoliv chce nálepky prd, stačí se ozvat Aslanexovi (pozn. red. Vítu Macháčkovi). Co s nimi uděláte, je vaše zodpovědnost :)“ Podprahově a dodaným smajlíkem je z toho patrná podpora v této činnosti.

Řada šotoušů vandalství na zastávkách v diskuzích obhajuje, protože se jim nelíbí nový vizuál Pražské integrované dopravy. Právě proti němu nejčastěji vystupují šotouši právě kolem webů metrobus.cz, tram-bus.cz a spolku Sdružení přátel veřejné hromadné dopravy (SPVHD). Jenže tímto vandalismem způsobují neznámé osoby dopravnímu podniku škodu v řádech desetitisíců korun. Vandalismus na Twitter odsoudil i nejznámější řidič tramvaje Josef Chodounský.

„Výjezdy a odstraňování tohoto vandalizmu nás zatím stálo zhruba 30 tisíc korun,“ sdělil pro web MHD86.cz Daniel Šabík, vedoucí odboru Komunikace DPP. Pokud vezmeme v úvahu, že nelegální výlep provádí mladí šotouši, jak dlouho by škodu spláceli z kapesného od rodičů? Počítejme kapesné tisíc korun měsíčně. To by znamenalo, že taková osoba by škodu splácela z kapesného 2,5 roku. Asi nikdo totiž nevěří, že zastávky poškozují zaměstnanci magistrátu, jak se snaží nabudit dojem administrátor webu ze samolepek.

„Tento nelegální výlep jsme zaznamenali na zhruba 280 zastávkových označnících. Odstraňujeme je průběžně, už minimálně dva týdny, během průběžných kontrol zastávek, na základě podnětů cestujících nebo záznamů v knize závad. Bohužel se samolepky objevují na nových místech,“ dodává Daniel Šabík z DPP. Celková škoda proto pravděpodobně ještě vzroste.

Pokud uvidíte osoby, které poškozují zastávky městské dopravy, kontaktujte v ideálně Policii ČR na čísle 158.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.