Úspěchy Pražské strojírny v roce 2021

Loňský rok, znovu provázený nástrahami pokračující pandemické krize, se v Pražské strojírně nesl v duchu investic a rekordních zakázek. Investovalo se do nového strojního parku, ale i do pracovního prostředí, vše za účelem zvýšení produktivity práce a zvládnutí objemu všech zakázek. Pražská strojírna opět rozšířila svůj exportní trh a pokračovala ve spolupráci na již zavedených trzích.

V investicích do strojního parku navázala Pražská strojírna na rok 2020. Obráběcí centrum značky AXA pořízené v srpnu roku 2020 se osvědčilo, do výrobních hal byl proto v roce 2021 pořízen druhý stroj obdobného typu. Výrobní proces v části obrábění zrychluje až o polovinu. Zakoupena byla i moderní automatickou pásová pila na kov a také navařovací poloautomat.

Investice do strojního vybavení považujeme za nezbytné, abychom stihli dostát všem našim závazkům při dodávání zakázek. Ačkoliv práce člověka je v našich výrobních halách stále nenahraditelná, automatizovaná výroba některých výrobků přináší mnoho výhod. Eliminuje chyby, přináší stabilní kvalitu výrobků a hlavně zrychluje celý výrobní proces,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s. Investovalo se ale i do pracovního prostředí. Hned ze startu roku bylo instalováno LED osvětlení venkovních montážních ploch, díky kterému je možné zakázky kompletovat v zimních měsících i po setmění.

Jednoznačně největší, a za rok 2021 rekordní z hlediska objemu, byla zakázka pro Plzeňské městské dopravní podniky do Vozovny Slovany. Ta aktuálně prochází kompletní přestavbou. Strojírna pro vozovnu dodává rekordní objem výhybek, čtyřsrdcovkových křížení, množství oblouků, skříní odvodnění, ukolejňovacích žlabů a dalších doplňkových výrobků. Část výroby se zakázce věnovala v podstatě od začátku roku až do konce a dodávky přesahují i do letošního roku. Ta finální bude do Plzně dovezena až v srpnu letošního roku, kdy budou dodány poslední výhybky zadní část vozovny, kde jsou nyní kvůli probíhající stavbě dočasně odstaveny tramvaje. Celkový objem zakázky sahá až 90 mil. Kč, první polovina spadá do roku 2021, druhá polovina do roku 2022.

V roce 2021 dodávala Pražská strojírna i pro svou mateřskou společnost Dopravní podnik hlavního města Prahy, a to v celkovém objemu s broušením i navařováním za 206 mil. Kč. Vyměňovaly se kolejové konstrukce například v ulici Otakarova, na tramvajových tratích na Palackého náměstí, v oblasti Vyšehradu, na Barrandově a či na Zahradním Městě. Dodávalo se ale i do dalších českých měst. Výrobky Pražské strojírny tak najdete třeba v již zmíněné Plzni, v Liberci a Jablonci nad Nisou, Mostu, Litvínově nebo v Brně.

Exportní trh se v loňském roce také rozrostl. Vůbec poprvé dodávala Pražská strojírna do Dánska, a to ještě s raritní zakázkou určenou pro dánské tramvajové muzeum Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm v oblasti Midtsjælland.

TZ Pražská strojírna