Jednotky push-pull zpět ve zkušebním provozu v Moravskoslezském kraji

Na trať Ostrava – Frenštát pod Radhoštěm se postupně vrací do zkušebního provozu moderní patrové jednotky s bezbariérovým nástupem typu push-pull. Od dnešního dne jsou v provozu dva vlaky, zítra se k nim přidá třetí souprava a od neděle se předpokládá nasazení i dalších jednotek.

České dráhy jednotky, které v Moravskoslezském kraji jezdí od poloviny prosince ve zkušebním provozu, stáhly v polovině ledna. Důvodem bylo zjištěné nestandardní chování bezpečnostních prvků u lokomotiv 750.7 ve spojení s jednotkou push-pull. Dodavatel úprav na lokomotivě, společnost CZ LOKO, již provedla všechny úpravy a Drážní úřad vydal souhlas s pokračováním zkušebního provozu.

Jednotky push-pull jsou moderní bezbariérové vlaky. Skládají se ze tří patrových klimatizovaných vozů. Cestující mají v soupravách push-pull k dispozici například Wi-Fi připojení k internetu, elektrické zásuvky a USB konektory pro napájení elektroniky i dostatek prostoru pro uložení jízdních kol, kočárků, lyží nebo rozměrných zavazadel. Na jednom konci soupravy je stanoviště strojvedoucího, ze kterého je možné ovládat lokomotivu na opačném konci soupravy, která ho buď táhne nebo tlačí. Soupravy mohou jezdit s motorovými i elektrickými lokomotivami.

TZ České dráhy