Valentův autobus v „modrém PIDu“ je podle ROPIDu náhoda

Několik čtenářů dopravního magazínu MHD86.cz si v Praze všimlo autobusu IVECO v modro-bílých barvách s pruhy, které kopírují nový vizuál Pražské integrované dopravy. Jedná se o bojkot nového vizuálu PID ze strany dopravce Valenta BUS? Nebo šotoušský žertík? Jak se na autobus dívá organizátor pražské dopravy zjišťovala redakce.

„Toto vozidlo je určeno pouze pro linky náhradní dopravy za vlaky, na které se povinnost nového vizuálu nevztahuje (vozidlo může být použito i jako náhrada za vlaky v jakémkoli systému IDS v ČR),“ sdělil MHD86 tiskový mluvčí ROPIDu Filip Drápal. Na stránkách seznam-autobusu.cz, které monitorují autobusy jednotlivých dopravců v Česku, je patrné, že v tomto vizuálu má dopravce Valenta BUS tři autobusy. 

Pravdu je, že tyto modré autobusy se vyskytují na spojích náhradní dopravy za vlaky různě po republice. Často jsou k vidění ale na náhradách spojů Pražské integrované dopravy. Na čelech autobusů jsou k vidění také loga PID, kterými se autobusy Valenty hlásí k systému Pražské integrované dopravy.

„Podobnost s novým vizuálem považujeme za čistě náhodnou, i s ohledem na použité barvy. V případě, že by dopravce pořizoval nové vozy vyloženě pro linky PID, vztahuje se i na něj postupovat přesně podle nového manuálu PID,“ uzavírá Filip Drápal z ROPIDu.

Jenže na náhodu věří asi jen Ropid. Všechny tři autobusy byly podle serveru seznam-autobusů přelakovány v roce 2021. Tedy několik měsíců poté, co Praha a Středočeský kraj vybraly nový vzhled vozidel PID v červeno-šedé barevné kombinaci se svislými pruhy. Zdá se, že dopravce Valenta BUS tento vizuál „opajcoval“ a použil základní vizuální prvky nového vizuálu s ikonickými svislými pruhy. Akorát vyměnil barvy. Zkrátka to vypadá na takový šoto truc proti systému PID. Ale peníze za odjeté kilometry náhradních spojů PID dopravci nesmrdí.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.