Vídeň od roku 2025 nepočítá s nákupem vozů se spalovacími motory

V souladu s přijatým klimatickým plánem města Vídně město od roku 2025 nepočítá s nákupem vozů se spalovacími motory. Upřednostňovány budou elektroauta nebo jiné vozy s alternativním pohonem. Uhlíkové neutrality městského vozového parku chce vídeňská radnice dosáhnout nejpozději do 2040.

Vídeňský vozový park tvoří v současnoti tři tisíce vozů. 125 z nich jsou na elektrický pohon, přičemž většinu tvoří osobní elektroauta, kterých je celkem 82. Zbytek elektromobilů tvoří nákladní auta nebo jiné speciální vozy. Poměr elektrovozů na celkovém počtu se má v budoucnosti výrazně zvýšit. Po roce 2025 už dokonce Vídeň neplánuje investovat do vozů se spalovacími motory. Upřednostňovány budou především vozy s alternativním pohonem. Výjjimka platí pouze tehdy, pokud neexistuje alternativa k vozu se spalovacím motorem, což se v současnosti týká především speciálních vozů. Vídeň předpokládá, že se trh s elektrovozy během následujících tří let významně rozroste a alternativa, která by znamenale méně CO2, existovat bude.

Vedle klasických elektroaut jezdí po Vídni už i dva popelářské elektrovozy, se kterými má Vídeň pozitivní zkušenosti. První popelářské auto na elektrický pohon si Vídeň obstarala před dvěma lety, druhé pak ve Vídni jezdí od loňského léta. Spokojené je město i s kvalitou baterie, která se nijak nemění v závislosti na počasí v průběhu roku. Zvládá horká léta i mrazivé zimní počasí. Podle radního Jürgena Czernohorszkého je obměna vozového parku ve prospěch elektrovozů součástí klimatického plánu města, který si mj. dává za cíl dosažení uhlíkové neutrality vozového parku do roku 2040.

TZ město Vídeň