Na výlet s OMH: Moldava v Krušných horách

Jaro a konec respirátorů ve veřejné dopravě – ideální kombinace pro zahájení výletové vlakové sezóny. O velikonoční sobotě jsme vyrazili vlakem na Moldavu, jeden z železničních vrcholů Krušných hor. Následný výlet o deseti, či patnácti kilometrech může být dobrým tipem i pro vás.

Z Prahy jsme vyrazili vlakem Českých drah R 612 do Ústí nad Labem. Náhodně jsme se tak svezli nejnovějšími vozy, které jsou ve flotile národního dopravce. Svezení vagóny InterJet od konsorcia Škoda Transportation a Siemens Mobility bylo parádní. Ale budu muset s těmito vozy vyrazit ještě na delší výlet a více si to užít.

V Ústí nad Labem jsme využili čtyřicetiminutovou pauzu na přestup obědem v rychlém občerstvení proti nádražní budově. Následně jsme vyrazili z Ústí vlakem Sp 1958, na který České dráhy nasazují motorovou jednotku RegioShark od Pesy. Tou jsme dojeli až do cílové stanice Moldava v Krušných horách.

Na některých spojích jezdí motoráky řady 810 🙂

Na Moldavu jezdí turistické vlaky linky T8. O víkendech jsou spoje směřované na ranní a dopolední návoz turistů na Moldavu a odpoledne na jejich svoz zpět do Mostu a Ústí nad Labem.

Pro turistický výlet z Prahy jsou dvě přijatelné možnosti.

… pokračování pro předplatitele na Patreonu.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.