Retro tramvaje připravené na linku 32. DPP nechává stát historické vozy mimo halu

Na dvoře střešovické vozovny už stojí retro tramvaje řady T3 „oblečené“ na výlukovou linku 32. Bohužel dlouhodobé stání mimo halu vozovny historickým retro vozům neprospívá.

Pro linku 32 jsou přípravy minimálně vozy T3SUCS ev. č. 7122, 7205 a 7290. Budou jezdit dva týdny v trase Sídliště Petřiny – Divoká Šárka v Praze 6.

Od 16. května se retrovozy vrátí na obnovenou nostalgickou linku 23. V jakém stavu je flotila muzejních, resp. retro tramvají redakce zjišťuje. Zatím se čeká na odpověď dopravního podniku.

Podle informací od řadových zaměstnanců DPP bude obtížné zvládnout „oživení“ všech retrovozů, které byly původně pro linku 23 vybrány a zachráněny. Jejich dlouhodobé odstavování na dvoře střešovické vozovny, či na nekrytých plochách v areálu ústředních dílen nemá zrovna dobrý vliv na stav vozů.

V zákulisí už probíhají úvahy, že na retrolinku 23 budou vypravovány i novodobější tramvaje T6A5. Ty nemají však nic společného s původní koncepcí retrolinky 23, která má odkazovat na ikonické vozy řady T3.

Doufejme, že se zahájením provozu linky 23 začne dopravní podnik a muzeum MHD více pečovat o historická retro vozidla a na déšť, vítr a slunce bude odstavovat vozidla, která se budou v blízké době likvidovat.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.