Osmdesát tramvají pro švédský Göteborg opraví Škoda Group v Ostravě

Škoda Group získala významnou zakázku na opravu 80 tramvají, které aktuálně slouží ve švédském Göteborgu. Švédský dopravce Västtrafik AB, který tramvaje provozuje, uzavřel se Škodou kontrakt na revizi a opravy tramvají typového označení M31. Práce se budou odehrávat v ostravském výrobním zázemí skupiny Škoda  od letošního roku až do roku 2027. Celkový objem zakázky dosahuje 1,95 miliardy korun.

Úspěch ve Švédsku potvrzuje naši schopnost uspět i na těch nejnáročnějších trzích, ke kterým Skandinávie jistě patří. Věřím, že obnovené tramvaje, které doGöteborgu dodáme, budou sloužit ke spokojenosti cestujících i provozovatele,“uvedl Miroslav Mareš předseda představenstva a CEO společnosti Škoda Ekova. „Jako tradiční podnik zaměřený na opravy a modernizace pro dopravní podniky dokážeme zákazníkům nabídnout vysoký standard kvality. V posledních letech navíc rozšiřujeme své kompetence a vyrábíme i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky skupiny,“ doplnil Miroslav Mareš.

Aktuální kontrakt navazuje na dřívější zakázku, v rámci které pracoval ostravský podnik na stejném typu tramvají. V letech 2011 až 2017 tehdy realizoval ještě jako Ekova Electric pro provozovatele vozů v Göteborgu opravu 79 vozů typu M31, tehdy šlo především o revize článků tramvají a výměnu elektrovýzbroje. Mezi lety 2017 a 2021 pak opravoval podnik mechanické části u 65 kusů tramvají typu M32. V roce 2021 byla firma začleněna do Škoda Group a změnila jméno na Škoda Ekova.

Současná zakázka tak navazuje na úspěšnou spolupráci. Opravy osmi desítek tramvají zahrne širokou škálu úprav, například nový dveřní systém, nájezdovou rampu u jednoho z článků, nový brzdový systém, nebo klimatizační jednotku pro kabinu řidiče. Dalšími úkoly bude lakování vozů, opravy laminátů, údržbu podvozků, renovace elektrického systému, výměny podlah, úpravy interiérů i kabin pro řidiče, doplnění nového osvětlení nebo revize topného systému.

Ostravské sídlo pro kolejová vozidla i digitalizaci

Škoda Group, člen Skupiny PPF, působí v Moravskoslezském kraji dlouhodobě. Přímo v Ostravě sídlí její významný podnik zaměřený především na oblast vývoje a výroby elektrických jednotek pro zákazníky doma i v zahraničí. Tato základna prošla v nedávné době zásadní modernizací a rozšířením, která zahrnovala výstavbu nové moderní lakovny, zřízení největšího portálového obráběcího centra v Evropě, nebo instalaci svařovacích automatů. Díky investicím se ve podniku zvýšily možnosti výroby nových vlaků až o dvě třetiny oproti minulosti a vznikly stovky nových pracovních míst. V Ostravě působí i vývojové centrum pro digitalizaci a SMART technologie skupiny. Zde se koncentruje technologické know-how v oblasti řídicích, multimediálních a diagnostických systémů.

TZ Škoda Transportation