Do Opletalovy ulice se vrací provoz tramvají

Po více než 44 letech se do Opletalovy ulice v Praze 1 vrací provoz tramvají. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) obnovil tramvajovou trať, která zde u křižovatky s Bolzanovou ulicí zbyla z minulosti, vybudoval nové zastávky Hlavní nádraží. Trať bude sloužit především pro náhradní tramvajovou dopravu během výměny stropní desky a modernizace vestibulu stanice Florenc C. První ze série víkendových výluk metra na lince C v úseku Vltavská – Hlavní nádraží proběhne o tomto víkendu.

Tramvaj odjakživa patří ke každému modernímu městu a zvlášť patří i k historickému centru Prahy. Zprovoznění tramvajových zastávek Hlavní nádraží jsem uvítal, protože tato oblast společně s Vrchlického sady je místo, které je potřeba revitalizovat. Věřím, že do budoucna se podaří prodloužení tramvajové trati ve směru do Vinohradské ulice a tím propojení Prahy 1 a Prahy 2. Obnovení tramvajové zastávky v Opletalově ulici vnímám jako symbol toho, že společně s hlavním městem začínáme tuto oblast přetvářet a dáme mu novou podobu,“ doplnil Petr Hejma, starosta městské části Praha 1.

Obnovená tramvajová trať v Opletalově ulici je svými zhruba 140 metry sice krátkým úsekem, ale má důležitý praktický dopad do provozu DPP i symbolický význam. Její obnovení nám umožní během výluk metra nasadit mnohem kapacitnější a lokálně bezemisní náhradní tramvajovou dopravu místo autobusů, u kterých bychom v některých etapách stavebních pracích měli problém s umístěním zastávek Florenc. Pevně věřím, že nezůstane jen u tohoto úseku, ale za nějakých 5 až 6 let se tramvají cestující dostanou až přímo k odbavovací hale Hlavního nádraží, k Národnímu muzeu, a hlavně nám to umožní v tomto místě propojit tratě na Žižkov a Vinohrady, a nabídnout tím nová a pohodlnější spojení,“ řekl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Obnovená tramvajová trať v Opletalově ulici

Práce na obnovení tramvajové tratě v Opletalově ulici DPP zahájil v polovině listopadu 2021, všechny realizoval vlastními silami. Spočívaly v odstranění původního kolejového svršku a kolejnic, z nichž většina pocházela ještě z roku 1972, tj. letos by měla 50 let, pouze oblouky ve směru od Senovážného náměstí byly o generaci mladší, pocházely z roku 1991. Pod kolejnicemi je původní, stále funkční betonová deska, kterou DPP v maximální míře zachoval a využil. Kromě toho zde DPP nainstaloval dvě nové elektricky ovládané výhybky. Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) k zastávkám vybudovala chodník od Vrchlického sadů, přechody a vyznačila pruh pro cyklisty ve směru od Hlavního nádraží. Zastávky, přístupový chodník i přechody jsou plně bezbariérové. Obnovená trať končí úvratí, DPP na ní vybudoval pár dočasných zastávek Hlavní nádraží. Trvalé budou až na budoucím pokračování tratě, přímo u odbavovací haly Hlavního nádraží. Tato nová trať bude navržena dle výsledků architektonického soutěžního dialogu „Nový Hlavák“, jehož uspořádání bylo schváleno Radou hl. m. Prahy dne 16. května 2022.

Stručně z historie tramvajové tratě v Opletalově ulici

  • 19. listopadu 1903 – zprovozněn úsek nové tratě v tzv. malé Opletalově z Hybernské do Opletalovy ulice
  • 17. listopadu 1925 – trať v tzv. malé Opletalově odpojena od kolejí v Hybernské a následně snesena
  • 1947 – v tzv. malé Opletalově ulici postavena 149 metrů dlouhá manipulační trať (během spartakiád 1955, 1960 a 1965 se zde obracela speciální linka č. 30 vedoucí do smyčky Dlabačov)
  • 1956 – doplněny oblouky od Jindřišské do Opletalovy a z Opletalovy do Hybernské
  • březen 1967 – technická studie tramvajové tratě z Václavského náměstí Opletalovou ulicí v celé její délce do Hybernské. Nakonec realizována jako trať začínající na třídě Vítězného února (Wilsonova), pokračující přes park Washingtonovou ulicí do Opletalovy
  • 8. listopadu 1971 – zrušení tratě v tzv. malé Opletalově
  • 7. dubna 1972 – zahájení stavby nové tratě na křižovatce Hybernské a Opletalově ulice
  • 26. června 1972 – zprovoznění tratě v tzv. velké Opletalově ulici
  • 25. března 1978 – zrušení tratě v tzv. velké Opletalově kvůli výstavbě magistrály. Zůstal zachován pouze cca 140 metrů dlouhý úsek u Bolzanovy ulice k manipulačním účelům a úsek v tzv. malé Opletalově.
  • 4. července 1985 – zrušen úsek tratě v tzv. malé Opletalově v souvislosti s výstavbou metra
  • červen 1991 – rekonstrukce křižovatky Bolzanova – Opletalova, odstranění všech výhybek a kolejových křížení se zrušenou tratí v tzv. malé Opletalově, výměna výhybky a oblouků k odstavným kolejím v tzv. velké Opletalově
  • květen a červen 1992 – odstraněny koleje z tzv. malé Opletalovy
  • 5. srpna 2003 – odstavné koleje v tzv. Velké Opletalově odpojeny a sneseno trolejové vedení

TZ DPP