Podpora Ukrajiny z pražských tramvají zmizela. Graffiti ve vozech zůstává

V polovině června pracovníci Dopravního podniku hl. m. Prahy nenápadně sloupli samolepky s ukrajinskou vlajkou ze všech tramvají. Skončila z pohledu Prahy válka na Ukrajině? Nebo už nejsou ukrajinské vlajky in? Co zůstává pravděpodobně „cool“ v očích dopravního podniku jsou graffiti v tramvajových vozech, které zůstávají.

Když už se představitelé Prahy a pražského dopravního podniku rozhodli odstranit samolepky-vlajky z tramvají, je škoda a promarněnou příležitostí, že nedali pokyn úklidové četě, aby také umyla a vyčistila interiéry tramvají. Ty jezdí nadále špinavé a počmárané od graffiti. Z nejasného důvodu totiž dopravní podnik v tramvají rezignoval na čištění graffiti. Přitom v metru se dennodenně odstraňují čmáranice na soupravách. Je to dáno jiným technickým ředitelem u metra a u tramvajích? Těžko říct… Ale cestování tramvají je někdy až nechutné…

Přesto, že ukrajinské vlajky mizí z pražského veřejného prostoru, který podléhá magistrátu, například na radnici Prahy 6 vlaje ukrajinská vlajka nadále! Městská část Praha 6 má mimo jiné partnerství s ukrajinským městem Chmelnický.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.