Německá města Halle a Rostock objednávají tramvaje TINA

Provozovatelé městské dopravy v Halle a v Rostocku přecházejí na nové nízkopodlažní tramvaje. Společnost HAVAG a rostocký dopravní podnik RSAG (Rostocker Straßenbahnen) zadaly společnosti Stadler zakázku na dodávku nízkopodlažních tramvají TINA, které budou uvedeny do provozu od roku 2025.

Společnost Stadler má na starosti zakázku na dodávku nízkopodlažních tramvají TINA, a to rovnou ve dvou německých městech. Smlouva v celkové hodnotě 168 milionů eur, která byla podepsaná 23. srpna uvádí, že město Halle bude mít nově 39 tramvají MGT-M, které budou 30 metrů dlouhé, budou mít 64 míst k sezení a kapacitu pro 166 cestujících.

Přibude také 17 tramvají typu MGT-XL v délce 45 metrů s 96 místy k sezení a kapacitou pro 267 cestujících. Tramvaje TINA postupně nahradí většinu vozového parku MGT6D z let 1996-2001.

Předseda představenstva společnosti HAVAG Vizenz Schwarz uvádí, že se cestující mohou těšit na klimatizovaný prostor, nízkou hlučnost, větší dveře, průchod celým vozidlem bez nutnosti překonání jediného schodu, širší uličky a vylepšená madla.

Copyright © Stadler/Nose

Samozřejmostí budou i bezhotovostními automaty na jízdenky, kamerový systém a lokální technologie BIOS, která poskytuje informace pro zrakově postižené cestující.

„Lidé dávají přednost MHD, pokud jsou pro ni dobré podmínky a nabídka je atraktivní a pohodlná. A přesně to mají v Halle zaručit tato nová vozidla,“ dodává Sven Haller, tajemník ministerstva pro infrastrukturu a digitalizaci.

… pokračování pro předplatitele na Patreonu.


Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.