Podzim bez tramvají na Bubenském nábřeží v Praze

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od pondělí 26. září 2022 od brzkých ranních hodin s druhou a poslední etapou rekonstrukce tramvajové tratě na Bubenském nábřeží, která potrvá do čtvrtka 15. prosince 2022 do půlnoci. Z tohoto důvodu bude po celou dobu rekonstrukce obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Vltavská – Dělnická. DPP místo něj zavede náhradní autobusovou dopravu X25 mezi Strossmayerovým náměstím a Maninami. Tramvaje se do zrekonstruovaného úseku vrátí v pátek 16. prosince od zahájení ranního provozu.

První etapu, tj. rekonstrukci tramvajové tratě v úseku od světelné křižovatky na nábřeží Kapitána Jaroše u stanice metra Vltavská po křižovatku Bubenského nábřeží s Argentinskou ulicí DPP zrealizoval loni na podzim, před zahájením výstavby Štvanické lávky. Druhá etapa rekonstrukce tramvajové tratě bude probíhat před Pražskou tržnicí od křižovatky s Argentinskou ulicí po ulici Komunardů. DPP tím navazuje na výstavbu Štvanické lávky a dalších osm projektů koordinovaných hl. m. Prahou v této oblasti. Část z nich bude probíhat současně s připravovanou rekonstrukcí tramvajové tratě. V letošním roce se jedná o poslední nově zahájenou rekonstrukci nebo dlouhodobější opravu tramvajové infrastruktury v Praze. Rekonstrukci tramvajové tratě na Bubenském nábřeží zrealizuje DPP pouze vlastními silami.

Stávající tramvajová trať na Bubenském nábřeží pochází z roku 1981. V roce 2003 byla celkově repanelizována v rámci odstraňování povodňových škod, nicméně v parametrech 80. let. Trať je uložena na velkoplošných panelech BKV, zastávka Pražská tržnice zůstala bariérová a úzká. „Cílem rekonstrukce tramvajové tratě v tomto úseku je odstranění BKV panelů a jejich nahrazení pevnou jízdní dráhou. Novou trať budou tvořit kolejnice NT1 upevněné na betonové desce systémem W-tram. Navíc bude v obytné oblasti opatřena antivibračními rohožemi pro snížení hlučnosti. Zastávka Pražská tržnice bude nově bezbariérová, kapacitnější a bezpečnější, osazena novým městským mobiliářem. Vyměníme také trolejové vedení včetně stožárů, které jsou na hranici své životnosti. Kromě toho vyměníme kolejové rozvětvení na obou koncových křižovatkách u stanice metra Vltavská a u Dělnické ulice, ale především před Pražskou tržnicí opět obnovíme obousměrný provoz tramvají. Díky rekonstrukci tratě se nejen zlepší průjezdnost tímto úsekem, ale také zrychlí a ztiší,“ řekl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Dopravní opatření

Z důvodu rekonstrukce tramvajové trati, kanalizace, vodovodu, vozovek i chodníků na Bubenském nábřeží dochází od pondělí 26. září 2022 do čtvrtka 15. prosince 2022 k dočasnému přerušení provozu tramvají.

Změny tras tramvajových linek

  • Linky číslo 1 a 25 jsou v úseku Strossmayerovo náměstí – Dělnická odkloněny přes zastávky Veletržní palác, Výstaviště, Nádraží Holešovice a Ortenovo náměstí.
  • Linka číslo 6 je ve směru od Kubánského náměstí ze zastávky Vysočanská prodloužena přes zastávky Kolbenova a Hloubětín do obratiště Lehovec.
    • V úseku Palmovka – Vysočanská je provoz linky číslo 6 posílen.
  • Linka číslo 12 je ve směru ze Sídliště Barrandov zkrácena do zastávky Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu), odkud dále pokračuje jako linka číslo 14 směr Spořilov.
  • Linka číslo 14 je ve směru od Spořilova zkrácena do zastávky Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu), odkud dále pokračuje jako linka číslo 12 směr Sídliště Barrandov.

Změny v zastávkách tramvají

Zřizují se zastávky:

  • Vltavská v obou směrech na předmostí Hlávkova mostu,
  • Palmovka ve směru do centra v Sokolovské ulici.

Pro cestu do oblasti Holešovic DPP doporučuje využít přestup na tramvaj ve stanici metra Nádraží Holešovice.

Náhradní doprava

V denním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava X25 v trase Maniny – Vltavská – Strossmayerovo náměstí.

Zastávky linky X25:

  • Maniny – nástupní: v zastávce tramvají
  • Dělnická: v Dělnické ulici, přibližně 75 metrů za křižovatkou s ulicí Komunardů
  • Argentinská: v Argentinské ulici, v zastávce autobusové linky 156 směr OC Stromovka
  • Vltavská: na nábřeží Kapitána Jaroše, v zastávce autobusové linky 156 směr OC Stromovka
  • Strossmayerovo náměstí: v ulici Dukelských hrdinů, v zastávce autobusové linky 156 směr OC Stromovka
  • Vltavská: na nábřeží Kapitána Jaroše, v zastávce autobusové linky 156 směr Nádraží Holešovice
  • Holešovická tržnice: v Jateční ulici, za křižovatkou s ulicí U Garáží
  • Tusarova (do 8. října 2022): v Jateční ulici, přibližně 40 metrů za křižovatkou s ulicí Komunardů
  • Dělnická (od 9. října 2022): v zastávce tramvají
  • Maniny – výstupní: v zastávce tramvají

Změny v zastávkách autobusů

Pro linku 156 se zřizují zastávky:

  • Dělnická (směr OC Stromovka) – v Dělnické ulici, přibližně 75 metrů za křižovatkou
    s ulicí Komunardů
  • Tusarova (směr Nádraží Holešovice) pouze od 4. října 2022 do 8. října 2022 – v Jateční ulici, přibližně 40 metrů za křižovatkou s ulicí Komunardů

TZ DPP