Praha 6 se domlouvá na koalici. Novým starostou bude pravděpodobně Jakub Stárek z ODS

V Praze 6 v komunálních volbách zvítězila koalice ODS a KDU-ČSL. V zastupitelstvu uspěli i zástupci STAN, kteří kandidovali spolu se Zelenými, a PRAHA 6 SOBĚ. Tato sestava bude mít v 45členném zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu 23 hlasů.

Novým starostou Prahy 6 se s největší pravděpodobností stane Jakub Stárek, lídr nejsilnější koalice ODS a KDU-ČSL, která získala 11 křesel. Stárek by měl vystřídat současného starostu Ondřeje Koláře z TOP 09, který pravděpodobně skončí v opozici.

Strany v neděli podepsaly memorandum o tom, že jejich společným cílem je vytvoření koalice. Nové uskupení bude mít 23 zastupitelů ze 45. Stárek vysvětlil, že na začátku vytvořily ODS s KDU-ČSL vyjednávací dvojblok se STAN a Zelenými. Následně po jednáních o programu jako nejvhodnějšího třetího partnera zvolily Prahu 6 Sobě, která do zastupitelstva kandidovala vůbec poprvé.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.