V Ostravě vyjela vánoční tramvaj, první jízdou podpořila Tyrkysovou sbírku

V pátek 25. listopadu vyjela do ulic Ostravská vánoční tramvaj. „Štádlerka“ s vánočním designem a svátečním LED osvětlením bude k zastižení na trati každý den až do konce ledna 2023. Dnešní jízdou podpořila vánoční tramvaj projekt TyrkysOVA!!! sbírka, pořádaný ve spolupráci s nadačním fondem KŘÍDLENÍ. V tramvaji vybírali dobrovolníci s kasičkami příspěvky na místní neziskové projekty. Cestující mohou do Tyrkysové sbírky přispět i v průběhu příštího týdne.

Letos peníze poputují na podporu celkem šesti projektů. Je mezi nimi například i komunitní dílna spolku Mamiko, kde dobrovolnice šijí předčasně narozeným dětem kojenecké vybavení, jako jsou deky, zavinovačky a polohovací pomůcky pro oddělení neonatologie FN v Ostravě-Porubě. V Mamiko by potřebovali nový průmyslový šicí stroj s velkým stolem. Přispět na něj, ale i na další projekty, mohou zájemci i v příštím týdnu, kdy se budou dobrovolníci s kasičkami pohybovat i v dalších vozech ostravské MHD.

Přispívat na Tyrkysovou sbírku mohou lidé až do 30. listopadu 2022 i prostřednictvím Tyrkysové jízdenky v mobilní aplikaci MojeDPO. Za tuto jízdenku zaplatí cestující 50 Kč, přičemž celá tato částka jde na transparentní účet nadačního fondu KŘÍDLENÍ. Jsme rádi, že letošní 5. ročník Tyrkysové sbírky odstartovala právě naše vánoční tramvaj, která, jak doufáme, potěší v ulicích nejen cestující, ale i všechny obyvatele Ostravy. Novinkou je letos fotopoint uvnitř tramvaje, kde se lidé mohou vyfotit,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Naším posláním je skládat se na křídla organizací, které se věnují tělesně i duševně postiženým lidem, seniorům, sociálně slabým dětem a studentům, ale také organizacím pečujícím o zvířata a životní prostředí. Konkrétní projekty, které chceme výtěžkem tento rok podpořit, najdou zájemci na www.kridleni.cz. Jsme rádi, že pokračujeme ve spolupráci s Dopravním podnikem Ostrava. Letošní jízdu vánoční okřídlenou tramvají se navíc podařilo ozvláštnit i o živý koncert. Jízdu cestujícím zpříjemnila zpěvačka Kaczi, která vystoupí také na slavnostním vyhlášení výsledků 2. prosince 2022 v galerii PLATO Bauhaus v Ostravě v rámci vánočního jarmarku Advent plný KŘÍDLENÍ,“ doplňuje Lucie Houthoofdtová, zakladatelka nadačního fondu KŘÍDLENÍ.

Ostravská „vánočka“, jak se vánočním tramvajím přezdívá, bude vypravována na různé linky, aby se pravidelně objevovala v jednotlivých městských obvodech a potěšila co nejvíce Ostravanů. Její aktuální jízdní řád bude zveřejněn vždy s několikadenním předstihem na www.dpo.cz/vanocnitramvaj.

TZ DPO