Metrostav dokončil rekonstrukci náměstí v Dobříši

Přes náměstí Komenského v Dobříši denně projde přes tisíc školáků a další stovky obyvatel i návštěvníků města. Prostor, který už dlouho volal po své rekonstrukci se tak konečně dočkal své zasloužené opravy a velké proměny.

Celková rekonstrukce náměstí Komenského se stala jedním z největších projektů města Dobříše za poslední roky. Celkové finanční náklady této akce se nakonec vyšplhaly k téměř 40 mil. Kč 

„Na ploše náměstí, kde bylo dříve parkoviště, vznikla nová klidová oblast. Z náměstí byly nejdříve odstraněny stromy a další zeleň a následně bylo zahájeno postupné odtěžování svrchní vrstvy různých dlažeb, asfaltů a obrub. Odstraněn byl také nevzhledný mobiliář a staré veřejné osvětlení. Stavbaři tady museli jít hluboko pod povrch a doslova obnažit všechny inženýrské sítě, tzn. rozvody elektřiny, plynu, vody a kanalizace, telekomunikací. Nalezen byl tak například uprostřed plochy náměstí velký betonový kolektor, který bylo nutné z velké části odstranit, protože by překážel dalším pracím,“ upřesnil k rekonstrukci náměstí místostarosta Tomáš Vokurka.

Zakázku celé rekonstrukce náměstí Komenského získala ve výběrovém řízení firma Metrostav a realizaci provedl tým divize 5 vedený Ing. Pavlem Kudějem.

Po prvních měsících, kdy v místě probíhaly hlavně demolice za pomoci těžké stavební techniky, byly následně vybudovány rozvody pro pohodlné připojení na elektriku, které budou sloužit hlavně při pořádání regionálních trhů, koncertů, kulturních akcí a dalších veřejných setkání. Náměstí získalo také nové osvětlení a nový povrch.

Za využití TZ Dobříš a Metrostav

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.