Cestující v brněnské MHD rekordně zapomínají své věci

V loňském roce byli cestující v brněnské MHD mnohem více zapomětliví než v předešlých šesti letech. DPMB totiž za rok 2022 eviduje téměř 800 ztracených věcí. Pouze necelých 20 % z nich se vrátí svému majiteli.

Disco koule, tiskárna, dětská autosedačka nebo velkoformátový obraz, i tyto věci v loňském roce zapomněli cestují v šalinách, trolejbusech a autobusech. Nejčastěji se však jednalo o peněženky, tašky s věcmi či občanské průkazy. „Loňský rok byl podle našich statistik opravdu rekordní. Ve vozech řidiči či všímaví cestující našli 783 ztracených věcí, což je za posledních šest let nejvíc. Hranici 600 zapomenutých předmětů cestující překročili i v roce 2019, kdy se ve ztrátách a nálezech objevilo 666 předmětů,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Mezi měsíce, kdy cestující ztráceli nejvíc věcí patří, květen a červen, to dohromady ve vozech zapomněli 178 nejrůznějších předmětů. 

Každá věc, která se ve vozech MHD najde, je uložena na příslušné výpravně nebo v informační kanceláři. Všechny předměty jsou také během 24 hodin vloženy do seznamu na webových stránkách www.dpmb.cz s kontaktem na příslušného pracovníka, u kterého se nachází. „Pokud nedojde k vyzvednutí, odevzdáváme je pravidelně na referát podatelny Odboru vnitřních věcí Magistrátu města Brna, a to většinou každou středu, “ vysvětlila postup vedoucí komunikace se zákazníky DPMB Renata Singerová.

Řada „ztrát“ se přitom do oficiálních statistik Dopravního podniku města Brna ani nedostane. K majiteli se vrátí dřív, než je řidiči stihnou dovézt na výpravnu. „Pokud si cestující hned uvědomí, že ve voze něco zapomněli, velmi často nás telefonicky kontaktují. Ve většině případů jsme schopni s pomocí řidiče a pracovníků dispečinku danou věc dohledat a předat ji majiteli. Nejčastěji se jedná o tašky, klíče, peněženky s hotovostí či drahé věci, “ vysvětlil Havránek.  

To dokazuje i řada pochval, která do dopravního podniku od cestujících pravidelně přichází.

„Ráda bych smekla pomyslný klobouk před zaměstnanci DPMB, díky kterým se našel ztracený mobil. Dcera ho měla sotva pár dnů, vypadl jí z kapsy  v HMD cestou do školy. O necelé dvě hodiny později jsme již nalezený mobil měli doma,“ popsala cestující Andrea Lišková.

TZ DPMB