Ropid oznámil v pátek odpoledne, že nemá dostatek řidičů na pondělí. MHD bude jezdit omezeně

Od pondělí 13. února 2023 dochází k úpravám jízdních řádů linek PID. Metro a tramvaje budou jezdit dle normálních jízdních řádů. Autobusy budou jezdit nadále omezeně.

Od pondělí začne metro jezdit opět v těch nejkratších intervalech ve špičkách, tedy každých 150 sekund na lince A, 140 sekund na lince B a 117 sekund na lince C.

Tramvaje budou jezdit ve špičkách také častěji. U páteřních linek 9, 17 a 22 se zkracuje interval z 5 minut na 4 minuty a u všech ostatních tramvajových linek z poloprázdninových 10 minut jen na 8 minut.

Autobusové linky budou jezdit podle poloprázdninových jízdních řádů, tedy pouze s mírným omezením ještě dva týdny, až do pondělí 27. února 2023. Nebylo to tak plánováno, ale má to svůj důvod, který je třeba hledat v Podolí.

Zhotovitel Dvoreckého mostu požádal o prodloužení nutné výluky tramvajové trati na Podolském nábřeží z původně očekávaných 2–3 týdnů na měsíc a půl (od 1. 4. do 15. 5. 2023). Na zajištění náhradní autobusové dopravy za dotčené tramvajové linky tak bude v tomto období každý pracovní den potřeba navíc cca 20 autobusů a 40 řidičů.

Aby řidiči autobusů toto navýšení zvládli, potřebují nyní ulevit prodloužením poloprázdninového provozu o zmíněné dva týdny. Jen tak v závěru roku výrazně nepřekročí limity své přesčasové práce a v prosinci, kdy jezdí cestujících nejvíce, se nestane, že by již nemohli za volant usednout. Je tak výhodnější ponechat mírně prodloužené intervaly na některých linkách a snížit potřebu řidičů teď v únoru, kdy podle přepravních průzkumů využívá pražské autobusy o 100–150 tisíc cestujících každý den méně než na zmíněném konci roku.

Právě řidiči autobusů jsou ti, kteří musí pravidelně při mimořádnostech a opravách drážní infrastruktury pomáhat ostatním, ať už jde o výluky metra nebo tramvají. Jsou v systému Pražské integrované dopravy nepostradatelní, a proto musíme s jejich silami i pracovními hodinami hospodařit co nejlépe. Bez nich by se nám všem cestovalo hůře mnohem častěji.

TZ ROPID, pátek 10. 2. 2023, 15:13