Jihlavský dopravní podnik stále čeká na uhrazení pokuty za zpoždění dodávky trolejbusů

Jihlavský dopravní podnik oznámil, že dodávka šesti nových parciálních trolejbusů bude mít čtrnáctiměsíční zpoždění. Důvodem je nedostatek komponent elektro výzbroje, které má dodat společnost Cegelec. Teď se navíc ukázalo, že pokuta, která činí 10 000 korun za každý den prodlení, nebyla ze strany dodavatele dosud uhrazena.

Dodání šesti nových parciálních trolejbusů pro MHD v Jihlavě bude mít víc než roční zpoždění. Sdružení firem Tram For Envi a Bogdan Motors tento skluz zdůvodňuje především chybějícími komponenty elektrovýzbroje, kterou má dodat společnost Cegelec.

Dodavateli už byla vyfakturována v plné výši smluvní pokuta, které podle podmínek smlouvy činí 10 000 Kč za každý den prodlení s dodávkou. V roce 2022 se prodlení vyšplhalo na 191 dnů, což znamená, že pokuta činí 1 910 000 Kč. Do dnešního dne však zůstává nezaplacena. „Doposud jsme úhradu penalizační faktury neobdrželi,“ potvrzuje Radim Rovner, předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy

úvodní foto: DPMJ

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.