DPP zkrátí i druhou etapu opravy tramvajové tratě na Malé Straně, třetí etapa proto začne 28. února

Dopravnímu podniku hl. m. Prahy (DPP) se během druhé etapy opravy tramvajové tratě na Malé Straně podařilo nejenže udržet třídenní náskok z první etapy, ale ještě ji o další den zkrátit. Stavební práce na třetí etapě, které se přesunou do ulice Újezd, díky tomu může DPP zahájit už od úterý 28. února 2023, tj. o čtyři dny dříve. Pro cestující MHD se nic nemění, všechna dosavadní dopravní opatření zůstávají v platnosti včetně náhradní autobusové dopravy X20 v trase Malostranské náměstí – Malostranská – Malostranské náměstí. Předpokládané ukončení všech prací na opravě tramvajové tratě na Malé Straně je 31. března 2023.

Klimatické podmínky během druhé etapy opravy tramvajové tratě na Malé Straně, kterou jsme prováděli v Karmelitské ulici, byly mimořádně příznivé. Umožnilo nám to nejen udržet si třídenní náskok z první etapy, ale práce na samotné druhé etapě navíc zkrátit ještě o další den. Díky tomu se můžeme přesunout s třetí etapou do ulice Újezd o čtyři dny dříve, už od úterý 28. února místo původně plánované soboty 4. března 2023. Pokud nám počasí bude přát jako doposud a nenastanou nějaké nepředvídatelné okolnosti během posledních dvou etap – třetí a čtvrté, pevně věřím, že se nám náskok podaří udržet,“ řekl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch a dodal: „Malá Strana až do konce opravy tramvajové tratě zůstává obousměrně neprůjezdná, nyní v oblasti Újezdu. Velmi oceňuji, že si naprostá většina řidičů vzala naše společné výzvy s Prahou 1 i TSK k srdci, aby do centra města, a zvláště na Malou Stranu zbytečně nezajížděla, nekomplikovala nám práci a neblokovala veřejnou dopravu, zásobování a obsluhu institucí a provozoven v oblasti. Náš apel a prosba nicméně platí i nadále.“

Pracovníci Dopravního podniku hl. m. Prahy odvádějí výbornou práci, za kterou si zaslouží velké poděkování. Moc také děkuji všem řidičům z jiných městských částí i mimopražským, kteří se jízdě autem do centra metropole vyhýbají a využívají městskou hromadnou dopravu, popř. tunelový komplex Blanka,“ ocenil Vojtěch Ryvola, radní Prahy 1 pro dopravu.

Dosavadní linkové vedení tramvají zůstává v platnosti

Po celou dobu opravy tramvajové tratě na Malé Straně do 31. března 2023, tj. bez ohledu na etapy, je obousměrně vyloučen provoz tramvají v úseku Malostranská – Újezd. Linky č. 12, 15, 20, 22, 23 a 97 jezdí po stejných upravených trasách.

V denním provozu je zavedena tramvajová linka č. 32 v trase Bílá Hora – Vypich – Malovanka – Pohořelec – Pražský hrad – Malostranská (na nábřeží Edvarda Beneše) – Právnická fakulta – Malostranská (u metra) – Pražský hrad – Pohořelec – Malovanka – Vypich – Bílá Hora.

Náhradní autobusová doprava X20 se nemění

Až do skončení veškerých stavebních prací na opravě tramvajové tratě na Malé Straně, tj. do 31. března 2023 je v denním provozu zavedena náhradní autobusová doprava X20 v trase Malostranské náměstí – Malostranská – Malostranské náměstí.

Informace pro řidiče individuální automobilové dopravy

Ulice Újezd bude během třetí etapy opravy tramvajové tratě na Malé Straně, tj. od úterý 28. února do neděle 19. března 2023 obousměrně uzavřena pro veškerou dopravu v úseku od křižovatky s Hellichovou po křižovatku Vítěznou ulicí.

Příjezd od Klárova a výjezd směr Klárov

Příjezd automobilů do oblasti kolem Malostranského náměstí (ulice Karmelitská, Tržiště, Vlašská), ale také do Hellichovy, Nebovidské ulice či na Maltézské náměstí bude možný pouze ve směru od Klárova přes Malostranské náměstí. Výjezd pak v opět přes Malostranské náměstí a Letenskou ulici na Klárov.

Příjezd od Újezdu a výjezd směr Újezd

Od Újezdu bude povolen vjezd automobilům pouze do oblasti Říční a Všehrdovy ulice, a to přes Vítěznou a následně Šeříkovou ulici. Výjezd z této oblasti bude možný pouze jednosměrně Všehrdovou ulicí a následně doleva ulicí Újezd směr křižovatka s Vítěznou ulicí.

TZ DPP