Největší skupina tramvajových odborníků se sešla v Liberci

Stovka odborníků na tramvaje, z toho zástupci všech tramvajových provozu v České republice i zástupci ze Slovenska a nejvýznamnější dodavatelé v této oblasti. Ti se dvakrát do roka schází jako odborná skupina tramvaje pod hlavičkou Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR). Tentokrát se jejich setkání konalo ve dnech 29. a 30. března v Liberci. Organizaci akce zajistil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

„Velmi mě těší zájem významných odborníků z našeho odvětví o účast na tomto setkání. Tramvajová skupina je jednou z nejpočetnějších v rámci SDP ČR, takže obsahově jde o velmi bohaté a přínosné setkání. Sejdou se největší kapacity v oboru, které si vyměňují zkušenosti z provozu, sdílí informace o novinkách v legislativě i technologiích. Věřím, že společně dokážeme najít nejlepší řešení pro modernizaci tramvajové dopravy v České republice a zlepšení služeb pro naše cestující,“ uvedl předseda odborné skupiny tramvaje a zároveň 1. místopředseda SDP ČR Miloš Havránek.

Tramvaje provozuje sedm českých dopravních podniků, jezdí v devíti českých městech, a to o v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Mostu a Litvínově a Liberci a Jablonci nad Nisou. Setkání SDP ČR se pravidelně účastní i kolegové z Bratislavy nebo Košic. Zástupci dopravních podniků prezentují aktuální přehled vozového parku, informace o obnově a vyřazování vozidel, nebo třeba zkušenosti s řešením aktuálních technických problémů.

„Pro zástupce dodavatelských společností jsou přínosné informace z oblasti investic do vozidel, tramvajových tratí nebo technického zázemí. Sami pak mají možnost na setkání prezentovat technologické novinky nebo řešení pro dopravní podniky. O setkání je ze strany dodavatelů vždy velký zájem,“ vysvětlil výkonný ředitel SDP ČR Martin Chval.

Zajímavostí je, že prostor k podání aktuálních informací zejména z oblasti legislativy dostávají také zástupci Drážního úřadu Praha.

TZ Sdružení dopravních podniků ČR, Liberec, 30. března 2023