První modernizovaný Stadler RegioShuttle je už v Lounech

V lounském depu je první modernizovaný vůz typu Stadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 v zelené barvě Ústeckého kraje. České dráhy nasadí celkem 11 motorových vozů na linky U6 Lovosice – Teplice v Čechách a U11 Postoloprty – Lovosice – Litoměřice hor.n. – Česká Lípa, kde nahradily motorové jednotky RegioNova.


Motorové vozy byly vyrobené ve druhé polovině 90. let a nyní prošly modernizací. Cestujícím nabídnou komfortní cestování v bezbariérovém interiéru. Nechybí ani Wi-Fi, zásuvky 230 V a konektory USB pro dobíjení cestovní elektroniky, klimatizace a audiovizuální informační systém. Kapacita vozů je přibližně 70 míst k sezení a maximální rychlost 120 km/h. Ve vozech jsou také plochy pro uložení invalidních vozíků, kočárků a jízdních kol.  


V současné době probíhají nezbytné administrativní kroky předcházející nasazení do provozu s cestujícími, poslední dokončovací úpravy na vozech v depu Českých drah v Lounech a zácvik strojvedoucích. Předpokládané nasazení do provozu s cestujícími je tak v horizontu několika týdnů.


Dalších 11 motorových vozů stejného typu bude modernizováno také pro Pardubický kraj. Nasazeny budou na Českotřebovsku a obslouží například osobní vlaky Svitavy – Žďárec u Skutče, Choceň – Litomyšl nebo Česká Třebová – Moravská Třebová. Vozy na těchto tratích budou jezdit v barvách Pardubického kraje.

TZ ČD