Historická linka K odhaluje zapomenuté části Prahy 6

Dobrá zpráva pro všechny milovníky historické autobusové dopravy!  Od soboty 22. dubna 2023 si můžete užít novou historickou autobusovou linku K. Ta vás zavede po části trasy první pražské a československé trolejbusové linky K, která jezdila mezi lety 1936 a 1959.

Nová historická autobusová linka K bude jezdit o víkendech, státních svátcích a během letních prázdnin. Trasa začíná i končí na obratišti Stadion Strahov, projíždí Prahou 6 a částečně mapuje trasu historicky první pražské a československé trolejbusové linky, která jezdila mezi Vozovnou Střešovice a Svatým Matějem v Dejvicích od srpna 1936 do roku 1959.

Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch, uvedl, že vznik historické linky K je pokračováním retroprovozu autobusů o víkendech na pravidelných linkách 180 a 213. „Při hledání správné trasy bylo zcela jasné, že musí být napojena na Muzeum MHD a musí mít přestupní vazbu na historické tramvajové linky. Proto padla volba na část trasy historicky první československé trolejbusové linky z roku 1936 Vozovna Střešovice – Svatý Matěj, které předcházela autobusové linka K a její protažení na Strahov. Vznikly tak tři přestupní místa s historickými tramvajovými linkami 41 a 42 na Pohořelci, Dlabačově, resp. Malovance a logicky u vozovny Střešovice.“

Zavedení linky K vítá také městská část Praha 6. „Historická autobusová linka K a její propojení s linkami 41 a 42 umožní turistům ‘objevit‘ další zajímavá, méně profláklá místa Prahy na území naší městské části. Třeba ob jeden spoj se dá od Svatého Matěje udělat hezký výlet na zříceninu na Babě s netradičními výhledy na Prahu a údolí Vltavy nebo na Hanspaulce procházka po architektonicky zajímavých funkcionalistických vilách a rodinných domech. Ostatně z konečné na Stadionu Strahov to je kousek ke Štefánikově hvězdárně a petřínské lanovce,“ dodává Jakub Stárek, starosta městské části Praha 6.

Dvojí označení

Zajímavostí je, že vozidla linky K disponuje dvojím označením. Např. 4999 a 9002. Číslo 4999 odkazuje na původní evidenční číslo autobusu, který byl v minulosti součástí běžného provozu. Po přeřazení autobusu do Muzea MHD však začalo muzeum používat svá vlastní evidenční čísla s úvodní číslicí 9, což vedlo k označení 9002. Označení 4999 však na vozidle zůstává jako připomínka původního evidenčního čísla tohoto autobusu. Tento princip bude uplatněn i u dalších autobusů linky K, které získají druhé evidenční číslo v řadě začínající 9001 a pokračující dále.

Nejde ale jen o nostalgický zážitek, ale také příležitost objevovat méně známé krásy Prahy 6 a a připomenout si její bohatou historii. „Jsem potěšen, že trasa linky K prochází nádhernými místy Prahy 6. Cestující mohou na speciální jízdenku cestovat jak historickými autobusy, tak i historickými tramvajemi 41 a 42. Například obyvatelé Hanspaulky nebo Ořechovky mohou historickým autobusem dojet na Pohořelec, kde přestoupí na historickou tramvaj 42 a mohou se projet centrem Prahy. Stejným lístkem se pak mohou vrátit domů,“ sdělil Ondřej Matěj Hrubeš, radní pro dopravu na Praze 6.

Zároveň dodal, že je rád za zavedení této autobusové linky také kvůli autobusovým šotoušům. „Právem si stěžovali, že dosud měly svou linku jen historické tramvaje. Chtěl bych také poděkovat dopravnímu podniku, zejména Janu Šurovskému a Petru Malíkovi, za to, jak rychle se podařilo zrealizovat provoz této linky,“ dodává.

Jednorázové jízdné na lince K pro dospělé stojí 100 korun, zlevněné jízdné pořídíte za 60 korun. Fanoušci dopravy a turisté mohou také využít celodenní jízdenky platné na všechny tři historické linky (41, 42 a K) za 300 korun (zlevněná 200 korun). Jízdenky si můžete koupit u průvodčího v autobuse nebo v turistických informačních centrech.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.