Vlakům ČD na ostravské letiště budou konkurovat autobusy DPO

Od 1. května mohou cestující Dopravního podniku Ostrava (DPO) využít při cestě na nebo z letiště speciální linku Airport Express označenou na zastávkách a v jízdních řádech AE. Linka spojuje Letiště Leoše Janáčka s vybranými ostravskými hotely v  blízkosti zastávek MHD. Linka je v tarifu ODIS. Cestující zaplatí za přepravu v případě jedné obyčejné krátkodobé jízdenky 25 korun.

Trasa nové linky je Mošnov,Airport nádraží – Dubina – Hotel Bělský les – Městský stadion – ÚAN – Elektra – Husův sad – Hornopolní. Obsluhovat ji bude primárně 12metrový CNG autobus s celovozovou klimatizací.

V současnosti je na lince plánováno týdně sedm spojů tam a sedm zpět, které mají navazovat na přílety a odlety letadel z Varšavy a Londýna. V případě zpoždění letů bude autobus vyčkávat na cestující do 60 minut.

„Přínos linky vidíme ve dvou rovinách. Jednak chceme, aby Ostravané měli možnost využít dopravce, který je pro ně spolehlivým a známým partnerem, a také konkurence schopným jiným variantám dopravy na letiště. Jízda s námi vyjde za osobu na 25 korun za osobu. Cestujícím nabízí prostor pro pohodlnou jízdu i se zavazadly. Chceme také, aby všichni turisté, kteří do Ostravy přiletí, viděli jako první moderní tyrkysovou MHD, která je dnes už symbolem Ostravy,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

„Ostravská MHD je výkladní skříní města. Těší nás, že první kontakt s Ostravou budou mít teď nově i turisté z letiště, právě skrze naši hromadnou dopravu, která je moderní, čistá a na úrovni vyspělých západních zemí,“ doplňuje ostravský primátor Jan Dohnal.

Na letišti novinku vítají: „Ostravské letiště zjišťuje díky pravidelným linkám do Londýna a do Varšavy spojení s celým světem. S pohodlným přestupem ve Varšavě se mohou cestující dostat do více než 80 destinací po celé Evropě, Severní Americe i Asii. Je velmi důležité zajistit našim cestujícím také komfortní dopravu, která bude na tyto odlety a přílety navazovat. Spojení mezi Ostravou a letištěm s linkou Airport Express tak bude skvělou volbou,“ uvedl Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava.

„Samozřejmě vítáme každou službu, která našim hostům zpříjemní pobyt v Ostravě. Pohodlné spojení mezi letištěm a centrem města ekologickou MHD patří v dnešní době ke standardům moderního cestování všude na světě. Zavedení linky AE vnímáme jako další důležitý krok k podpoře a rozvoji cestovního ruchu a turismu v Ostravě,“ komentuje Michael Seifert, Cluster General Manager Imperial Hotelu Ostrava, Quality Hotelu Ostrava City a Clarion Congress Hotelu Ostrava.

TZ DPO