Flix uzavřel partnerství s Evropskými hlavními městy kultury a zveřejnil TOP 5 destinací

Při příležitosti Dne Evropy, který připadl na 9. května, zve společnost Flix, globální poskytovatel cenově dostupné a udržitelné mobility,  k oslavě tohoto svátku. Navrhuje cestujícím nezapomenutelné cesty do nejoblíbenějších evropských destinací. Díky rozsáhlé síti meziměstských autobusů společnosti Flix v Evropě a závazku ekologické mobility se mohou milovníci cestování vydat na další dobrodružství po Evropě za přijatelnou cenu a zároveň minimalizovat svůj dopad na životní prostředí. Den Evropy se stal také milníkem ve spolupráci Flixu a Evropské Unie – konkrétně s iniciativou Evropská hlavní města kultury. Odpoledne 9. května se uskutečnil kulatý stůl o službách udržitelné mobility v rámci VEB2023 ECF se zástupci společnosti Flix, kde byla oznámena vzájemná spolupráce.

Tom Benedek Buchhold, vedoucí oddělení EU Public Affairs ve společnosti Flix, přibližuje detaily dohody: „Věřím, že sdílíme stejné hodnoty, a proto jsem rád, že mohu v Den Evropy oznámit navázání bližší spolupráce s Evropským hlavním městem kultury – Veszprém -Balatonem. Stejně jako organizátoři programu EHMK i tým společnosti Flix vždy usiloval o to, aby lidé, kteří chtějí objevovat Evropu, volili co nejudržitelnější formy dopravy. Ve spolupráci s touto iniciativou budeme pokračovat v našem poslání podporovat kulturní výměny a vzdělávat lidi v oblasti udržitelných cestovních návyků.“

Udržitelnost je jednou ze základních hodnot programu Evropského hlavního města kultury Veszprém-Balaton 2023; je důležité, aby veškeré akce byly ekologicky udržitelné. Vzhledem k tomu, že cesta zanechává významnou uhlíkovou stopu, je důležité, aby co nejvíce návštěvníků volilo méně náročné způsoby dopravy. Společně mohou akce a její strategičtí partneři udělat mnoho pro to, aby cesty návštěvníků byly šetrné k životnímu prostředí a chránily ekologickou rovnováhu v regionu Bakony-Balaton.

Současně s Vesprémem letos třímá žezlo Evropského hlavního města kultury také rumunský Temešvár. Z blízkého geografického okolí se můžeme těšit na hostitele v roce 2025, kdy se titulem honosí saský Chemnitz a v roce 2026, kdy bude Evropským hlavním městem kultury slovenský Trenčín. V roce 2028 se titul opět podívá do České republiky – letos v září bude vybrán vítěz ze soutěže mezi Broumovem a Českými Budějovicemi.

Díky rozsáhlé síti spojení společnosti Flix a závazku k životnímu prostředí šetrné mobilitě se mohou milovníci cestování vydat na další evropská dobrodružství za přijatelnou cenu a s minimálním dopadem na životní prostředí. Při příležitosti oslav Dne Evropy Flix přináší seznam pěti nejlepších evropských destinací, které lze letos  mimo jiné  navštívit.

Nejoblíbenější destinace podle nejvyššího počtu cestujících

1/ Berlín (2,1 milionu cestujících) – ponořte se do kosmopolitní energie nejvíc cool hlavního města Evropy. 

Německé hlavní město, kam se v roce 2022 rozhodlo cestovat více než 2,1 milionu cestujících, je v našem žebříčku na prvním místě. Není divu, vždyť Berlín přitahuje miliony návštěvníků ročně: jeho multikulturní struktura a kosmopolitní životní styl zapříčinily přeměnu v inkluzivní centrum historie, umění, hudby a jídla. Určitě si prohlédněte nejdelší galerii pod širým nebem na světě v místě bývalé Berlínské zdi: East Side Gallery. Se společností Flixbus se cestující dostanou do Berlína přímo z 366 měst a přijedou na jednu z 8 pohodlně umístěných autobusových zastávek v rámci města.

2/ Paříž (2 miliony cestujících) – užijte si romantické prostředí s okouzlujícími výhledy.

„Jet do Paříže je vždycky dobrý nápad“ – říkává se často. Vzhledem k tomu, že v loňském roce do „města lásky“ vycestovaly téměř 2 miliony cestujících FlixBusem, zdá se, že toto rčení je stále aktuální. Projděte se po voňavých bulvárech, odskočte si z Louvru do Musee d’Orsay nebo si kupte bagetu a láhev dobrého vína a odpočívejte při nádherném výhledu na Seinu. Zajímavost: pokud jste milovníci umění, vyhraďte si na prohlídku Louvru dostatek času, protože prohlédnout si všechna umělecká díla by trvalo 200 dní. Cestování do Paříže FlixBusem je jednoduché: díky přímému spojení z 360 měst včetně Prahy a možnosti zastavit na jedné z 9 autobusových zastávek v Paříži mají cestující jedinečnou příležitost prohlédnout si město snů nad Seinou.

3/ Praha (1,2 milionu cestujících) – naše vlastní oslnivá perla se stovkami věží.

Klikaté dlážděné uličky, vysoké věže a plejáda mostů přes Vltavu, přilákaly do Prahy v roce 2022 přibližně 1,2 milionu cestujících přijíždějících FlixBusem. I domácí cestující se do metropole rádi vracejí. Zachyťte západ slunce u Karlova mostu, vystoupejte na Pražský hrad a nezapomeňte popíjet české pivo. Do Prahy ležící přímo v srdci Evropy, se lze dostat FlixBusem z 344 měst Evropy. Cestující mají možnost vystoupit na jedné z 8 autobusových zastávek ve městě.

¨4/ Brusel (800 000 cestujících) – evropská byrokracie, vafle a čokoláda

Hlavní město Evropy, sídlo řady institucí Evropské unie, si jako cílovou destinaci vybralo 800 000 cestovatelů. Máte při návštěvě chuť na sladkosti? Město bylo vyhlášeno „čokoládovou metropolí světa“ a má více než 2 000 čokoládoven. Magická zákoutí Bruselu můžete objevovat díky přímým linkám společnosti Flixbus ze 176 měst a 4 pohodlným autobusovým zastávkám.

5/ Lisabon (750 000 cestujících) – navštivte místo, kde se Atlantik setkává s kontinentální Evropou.

V nejzápadnějším hlavním městě Evropy vítají hosty příjemným „Ola!“. Lisabon, ležící mezi Atlantickým oceánem a řekou Tejo, byl v loňském roce poslední zastávkou na trase zhruba 750 000 cestujících společnosti Flix. Malebné čtvrti, zlatavé pláže, kopce a neuvěřitelně chutné jídlo – ideální místo pro letní dovolenou? Objevte bohatou historii: Lisabon je nejstarším městem v západní Evropě a o několik staletí předcházel jiným velkým městům, jako je Londýn, Paříž a Řím. Lisabon je přímo spojen s 93 dalšími evropskými městy prostřednictvím efektivní a spolehlivé dopravní sítě Flixbus, cestující z Prahy se do Lisabonu dostanou s jedním přestupem. Díky 2 příhodně umístěným autobusovým zastávkám je přístup do centra Lisabonu poměrně jednoduchý.

Společnost Flix těší, že i v nadcházejícím letní sezoně bude poskytovat cenově výhodné a nezapomenutelné cesty pro všechny dobrodruhy a cestovatele. Vysoce propojené meziměstské autobusové a vlakové služby společnosti Flix, které upřednostňují udržitelnost a cenovou dostupnost, mají dobrou pozici pro uspokojení rostoucí poptávky po řešeních hromadné mobility v roce 2023.

TZ Flixbus