Panoramatické vozy ze Švýcarska budou jezdit napříč Moravou

Panoramatických vozů podobného typu existuje v celé Evropě pouze dvanáct. Od 11. června je poprvé v historii plánovaný jejich provoz také v Česku. Rakouské dráhy ÖBB je po dohodě se švýcarským partnerem SBB nasadí na spoje EuroCity Porta Moravica Graz – Břeclav – Ostrava – Przemyśl.

Panoramatické vozy řady Apm61 Panorama zakoupily švýcarské spolkové dráhy SBB v roce 1991 v počtu pouze 12 kusů. Byly určené pro vlaky EuroCity, které projíždějí regiony s atraktivními výhledy na kouzelnou horskou krajinu nebo údolí podél řek, např. přes Alpy nebo údolím Rýna. SBB je nasazovaly na spoje ze Švýcarska do Itálie, Francie, Německa, Nizozemí nebo do Rakouska. V současnosti obsluhují sezonní turistický vlak po staré trati přes Gotthardský průsmyk Gotthard Panorama Express a jezdí ve vlaku EC Transalpin Zürich – Graz a ve vlaku EC 8 / 9 Zürich – Hamburg. Nově od 11. června budou zařazeny také do spojů EC 104 / 105 Porta Moravica Graz – Przemyśl, o den později pojedou i v opačném směru. Tento spoj projíždí mimo jiné po pohledově velmi atraktivní a zároveň nejstarší horské železnici na světě Semmeringbahn v Rakousku.

Třicet let staré vozy jsou určené pro mezistátní provoz dálkových vlaků. Jsou klimatizované a mají 54 míst k sezení. Mohou jezdit rychlostí až 200 km/h. V roce 2010 prošly modernizací, kdy byly dosazeny např. elektrické zásuvky 230 V pro napájení přenosné cestovní elektroniky, jako jsou notebooky, tablety nebo mobilní telefony. Vyrobila je švýcarská společnost Schindler Waggon AG. Výrobce udává, že díky velkým obloukovým panoramatickým oknům má cestující až o 90 % větší výhled oproti klasickému vozu a úhel, který může sledovat ze svého místa je o 25 až 40 % větší. Navíc je podlaha v panoramatickém voze výš než v běžných vagónech, a tak mají cestující o něco lepší výhled i při jízdě kolem protihlukových stěn.

Panoramatický vůz bude ve vlaku Porta Moravica sloužit jako běžný vůz 1. třídy. Platí v něm běžné jízdenky 1. třídy a doporučená je rezervace místa. Cena Flexi základní jednosměrné jízdenky pro 1. třídu v úseku Břeclav – Ostrava hl.n. je 433 Kč. V případě cesty z Ostravy do Grazu přes horskou železnici Semmeringbahn je cena jednosměrné Včasné jízdenky Evropa do panoramatického vozu od 1 181 Kč.

Panoramatický vůz by měl jezdit na spoji Porta Moravica nejméně do konce letošního jízdního řádu v prosinci.

Upozorňujeme, že vůz je v majetku švýcarských drah SBB a zařazuje ho do spoje zahraniční železnice (ÖBB), proto České dráhy nemohou garantovat jeho nasazení.

TZ ČD