Podobu Suchdolského mostu na chystané severní části Pražského okruhu určí mezinárodní architektonická soutěž

Ředitelství silnic a dálnic ČR vyhlásí do konce letošního roku mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu Suchdolského mostu přes Vltavu, který je součástí chystané stavby severní části Pražského okruhu mezi Suchdolem a Březiněvsí. Zástupce dotčených obcí, Hlavního města Prahy a Středočeského kraje o tom na pravidelné koordinační schůzce informoval ministr dopravy Martin Kupka. Vedení ŘSD též oznámilo, že letos na podzim by mělo dojít k veřejnému projednání posouzení vlivu staveb severní části okruhu v úsecích Ruzyně – Suchdol – Březiněves na životní prostředí (proces EIA), což je nutnou podmínkou pro další postup v přípravě staveb.

„Připravovaný Suchdolský dálniční most bude jednou z dominant severní části Pražského okruhu. Proto jsme se rozhodli jít při jeho přípravě cestou transparentní architektonické soutěže, ze které vzejde inženýrsky i architektonicky cenná stavba,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. „Jedná se z naší strany o další vstřícný krok směrem k zástupcům dotčených městských části a obcí, abychom našli takovou variantu severních částí okruhu, která bude představovat co nejmenší zásah do okolí,“ dodává Kupka. Ministr také avizoval, že prověří možnost vypsání architektonických soutěží i u dalších plánovaných mostních konstrukcí na trase okruhu.  

Zástupci Ministerstva dopravy a ŘSD také informovali zástupce dotčených městských částí a obcí o postupu prací na podání žádosti o stanovisko EIA. Oficiální zahájení procesu získání kladného stanoviska k EIA by mělo nastat v průběhu léta, zároveň podání zkoordinuje ŘSD tak, aby bylo dostatek času na předložení podnětů a námitek. K veřejnému projednání by mělo dojít v průběhu podzimních měsíců. Cílem je získat stanovisko EIA do konce letošního roku tak, aby se následně mohly rozběhnout práce na podkladech pro dokumentaci pro vydání společného územního a stavebního povolení.

„Úspěšná výstavba těchto důležitých a složitých dopravních staveb je závislá na dobré koordinaci mezi jednotlivými aktéry. Proto jsem rád, že se naše společná jednání s městskými částmi, která jsem zavedl po nástupu do funkce, jsou konstruktivní a daří se nám řešit hlavní problémy. Jsem s Prahou i našimi investičními organizacemi v kontaktu a všechny vzniklé problémy operativně řešíme,“ řekl Kupka.

Plánovaná délka Suchdolského mostu, který bude umístěn mezi levým břehem Vltavy v Sedlci a pravým břehem řeky v Zámcích, je 606 metrů. Stane se součástí úseku SOKP 519 mezi Suchdolem a Březiněvsí. Začátek stavby je aktuálně plánován na rok 2027.

TZ MD ČD