Počet vozidel MHD s klimatizací v Česku roste

Zatímco v roce 2019 byla pětina vozů městské hromadné dopravy vybavena klimatizací v prostoru pro cestující, aktuálně je to už téměř polovina vozů. Vyplývá to ze statistiky Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR), která sleduje důležité parametry MHD v České republice.

Průběžná obnova vozových parků českých dopravních podniků přináší kromě lepší spolehlivosti vozidel i zvyšování komfortu pro cestující. Jedním z parametrů, který je u nových vozů dnes již v podstatě samozřejmostí, je klimatizace v prostoru pro cestující.

Dopravní podniky v roce 2022 investovaly 4,3 miliardy korun do obnovy svých vozových parků. V nich se díky tomu objevilo 206 nových nebo modernizovaných vozidel. Z naší statistiky vyplývá, že podíl vozů MHD vybavených klimatizací v prostoru pro cestující se za poslední tři roky více než zdvojnásobil,“ uvedl předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Klimatizace ve vozidlech MHD hraje důležitou roli pro zajištění komfortního a příjemného prostředí pro cestující a v nově pořizovaných vozech je již standardem. Největší modernizace vozového parku proběhla v loňském roce v Brně (77 vozidel) a Ostravě (53 vozidel). S nákupem nových moderních vozů počítá i Dopravní podnik hl. m. Prahy, který se chystá v nejbližších letech nakoupit až 100 městských nízkopodlažních elektrobusů délky 12 metrů. Na jejich dodavatele vyhlásil v květnu veřejnou zakázku.

Podíl vozidel vybavených klimatizací prostoru pro cestující na celkovém vozo­vém parku vozidel v provozu (%).

TZ SDP ČR