Nezapomeňte si včas rezervovat místo do vlaku

České dráhy posílí vlaky o jednotky tisíc míst, připraveny jsou i vozy pro operativní posílení dopravy podle zajištěných rezervací v těchto dnech.

„V souvislosti s koncem školního roku a s nadcházejícími dvěma po sobě jdoucími státními svátky očekáváme zvýšenou poptávku po cestování. Dálkové spoje na páteřních linkách především z hlavního města do regionů proto posílíme o pravidelné posilové vozy a máme připravené i vozy pro operativní posílení dopravy. Dohromady je to až několik tisíc míst navíc,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu.  

Tradičně patří mezi nejvytíženější spoje vlaky z Prahy na Moravu, např. směrem na Slovácko, Valašsko i na Ostravsko. Velmi vytížené jsou ale všechny dálkové linky, tedy i spoje v rámci Čech, konkrétně z Prahy do Českých Budějovic nebo do Plzně a Chebu. Z mezinárodních linek je pak největší zájem o cestování na Slovensko.

České dráhy očekávají nejvíce cestujících v pátek 30. června a také v sobotu 1. července. Více cestující lze očekávat také na začátku svátků v úterý 4. července a ve středu 5. července dopoledne a potom na konci týdne v neděli 9. července, kdy se bude část veřejnosti vracet do práce po svátečním a prvním prázdninovém týdnu.

Aktuálně jsou ještě ve většině vlaků volná místa k rezervaci. Výjimkou jsou některé spoje na Slovensko, např. noční vlak Slovakia, který už na začátku prázdnin prakticky vyprodaný.

České dráhy doporučují cestujícím včasný nákup jízdenek a rezervaci místa, a to hlavně na delší trasy např. z Prahy na Moravu. Prodej jízdenek však probíhá vždy až do odjezdu spoje, většina jízdenek není vázána na konkrétní spoj a ve velké části dálkových spojů bývají i místa vyhrazená cestujícím bez rezervace. Přesto doporučujeme cestujícím bez rezervací zvážit cestu mimo přepravní špičku, např. až v sobotu odpoledne nebo v neděli 2. července, popřípadě při cestě na kratší vzdálenost využít regionální spoj místo dálkového. Pro návrat ze svátečního týdne pak doporučujeme cestujícím bez rezervací využít např. nedělení dopolední vlaky.

Přehled obsazenosti a volných míst v jednotlivých spojích u vozů zařazených do rezervačního systému je dostupný u spojů spravovaných českým rezervačním systémem ARES a cestující si je mohou zobrazit v e-shopu nebo aplikaci Můj vlak při zadání volby rezervace místa z plánku. Pokud je většina míst u spoje už označená jako rezervovaná, je třeba počítat s vysokou obsazeností daného vlaku.

TZ ČD