V Ostravě vyrábí Škoda Group první ComfortJety. Brzy se objeví na okruhu

Škoda Group ve spolupráci se Siemens Mobility vyrábí pro České dráhy a Správu železnic moderní železniční vozy s obchodním názvem „ComfortJet“. Dvacet devíti vozových souprav má do roku 2026 změnit kvalitu cestování na dálkových spojích Českých drah.

Celkem vyrobí konsorcium Škoda Group a Siemens Mobility 182 vozů. České dráhy si objednaly 180 vozů, které bude v konečné fázi provozovat v devíti vozových soupravách. Dva 2 vozy si objednala Správa železnic pro své pracovní účely. Dodávky jsou naplánovány na roky 2024 – 2026.

Nové vlaky ComfortJet budou umožňovat jezdit rychlostí až 230 kilometrů za hodinu. V plánu je homologace vozů pro Česko, Slovensko, Německo, Rakousko, Maďarsko a Dánsko. To naznačuje nový směr, kam se pravděpodobně dostaneme v budoucnosti přímým vlakem ČD.

Škoda Group v Ostravě zaměstnává zhruba tisícovku zaměstnanců, ale plány jsou do budoucna na dvojnásobek. Podobně jako jiné firmy v republice mají starosti s náborem nových zaměstnanců. Těžké je shánět například zámečníky, či elektromechaniky. Když se jedná o hrubé stavby vozových skříní, závod zvládne v průměru vyrobit jednu skříň denně.

Co se týče výroby ComfortJetů, do Ostravy jsou dodávány už hotové skelety vozů. Ty vyrábí Siemens Mobility ve Vídni. V Ostravě následně probíhá vnitřní kompletování vozů. Od izolací a kabeláží až po sedačky. Každý měsíc bude v Ostravě dokončeno zhruba pět vozů.

Během srpna má být první šestivozová souprava vyslána na železniční zkušební okruh ve Velimi. Během podzim je v plánu další vozy odeslat na testování do klimatického tunelu ve Vídni.

První jízdy s cestujícími lze očekávat už v příštím roce. Cestování na mezinárodních linkách Českých drah bude zase o kus komfortnější.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.