Novou flotilu tramvají v Melbourne budou pohánět trakční motory od Škoda Group

Škoda Group, přední evropský výrobce komponentů a vozidel pro veřejnou dopravu, se bude podílet na dodávkách tramvají do australského Melbourne, města s jednou z největších tramvajových sítí světa. V rámci této zakázky spojila síly s francouzským výrobcem Alstom. Ten do Melbourne dodá tramvaje, pro které Škoda Group vyrobí včetně opce až 1 120 trakčních motorů. Dlouholeté partnerství se skupinou Alstom tak dosáhlo významného milníku. Pohony a trakční motory Škoda pohání kolejová a silniční vozidla po celém světě. Pro Škodovku se jedná o vůbec první dodávku, která směřuje do Austrálie. Od příštího roku do listopadu 2028 bude do Melbourne dodáno 400 kusů trakčních motorů pro 100 tramvají. Dalších 720 motorů je součástí opce. Celková hodnota zakázky je přes 13 milionů EUR.

Tímto prestižním kontraktem jsme dokázali, že stále zvyšujeme kvalitu našich produktů. Je projevem důvěry, kterou naši partneři vkládají do technologických znalostí a výrobních schopností naší skupiny,“ říká Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group a doplňuje: „Spousta vozidel po celém světě jezdí díky našim trakčním pohonům. A jsem nadšen z toho, že můžeme naše špičkové motory poprvé přivézt i do Austrálie a přispět tak k dalšímu rozvoji jedné z největších tramvajových sítí světa, která se nachází právě v Melbourne.“

Trakční motor pro tramvaje v Melbourne vychází z úspěšné řady motorů ŠKODA FCX. Tento podélně uložený motor s výkonem 105 kW a hmotností 360 kg pohání tramvajovou nápravu prostřednictvím dvoustupňové převodovky.

Trakční pohony Škoda získaly široký ohlas a po celém světě jich bylo nasazeno již více než 50 000 kusů. Tyto pohony, které se vyznačují kompaktní konstrukcí, optimalizovaným výkonem a výjimečnými mechanickými, elektrickými i tepelnými vlastnostmi, představují vrchol současného výzkumu a vývoje. Každá část je během výroby pečlivě testována, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita a dlouhá životnost. Rozsáhlé portfolio trakčních pohonů Škoda se přizpůsobí specifickým konstrukčním požadavkům každého vozu a poskytuje řešení na míru pro širokou škálu dopravních prostředků.

TZ Škoda Group