Na Svatovítské vznikla příprava pro další BUS pruh

V Praze 6 v ulici Svatovítská byl během letní výluky vybudován nový sjezd z tramvajového tělesa. V současné době jezdí autobusy linky MHD po kolejích ve směru z Prašného mostu na Vítězné náměstí. V opačném směru jezdí autobusy společně s automobily, ale v případě dopravních kolapsů jsou autobusy dispečersky posílány na koleje i z Vítězného náměstí na Prašný most.

Pro budoucí možný trvalý provoz autobusů MHD po kolejích byl v rámci červencové výluky vybudován sjezd před křižovatkou Prašný most. Ten by umožnil jízdu autobusů po kolejích z Vítězného náměstí, přes stejnojmennou zastávku až před křižovatku Prašný most. V tomto místě by autobusy sjížděly do automobilového pravého odbočujícího pruhu a následně vjely opět na koleje před zastávkou Prašný most.

Někteří by navrhli, proč autobusy nemohou projet po kolejích i křižovatkou Prašný most. Tady by docházelo k zhoršení průjezdnosti tramvají ze Svatovítské, kde už nyní není prostor pro více volných fází.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.