Mnichov bude mít velkokapacitní vlaky pro S-Bahn

Cestující, kteří využívají městskou a příměstkou dopravu v Mnichově, se již brzy mohou těšit na nejmodernější vlaky S-Bahn v Německu. Společnost Siemens Mobility uspěla v celoevropském výběrovém řízení na dodání 90 nových supermoderních třináctivozových elektrických trakčních jednotek pro mnichovský S-Bahn v hodnotě přesahující dvě miliardy eur. Součástí kontraktu je také opce na další vozidla. Financování vozidel zajišťuje spolková země Bavorsko prostřednictvím leasingového modelu. Nová vozidla pro S-Bahn objednaná pro Mnichov nabízejí více prostoru, větší komfort a mnoho inovací. První vozidla mají být uvedena do provozu s cestujícími na konci roku 2028. V Německu budou poprvé v provozu zcela integrované vlaky S-Bahn o celkové délce více než 200 metrů s kapacitou pro 1 841 cestujících. Touto zakázkou se spolková země Bavorsko a mnichovský S-Bahn připravují na očekávaný nárůst počtu cestujících v příštích desetiletích. Vozidla jsou vysoce energeticky účinná, nevyžadují náročnou údržbu a k aktualizaci softwaru dochází prostřednictvím cloudu.

Evelyn Palla, členka představenstva pro regionální dopravu, Deutsche Bahn AG: „Dvousetmetrový S-Bahn je ve znamení vyšší kapacity, lepší dochvilnosti a většího komfortu pro naše cestující. Nejmodernější vlaky S-Bahn v Německu se stanou důležitou součástí našeho úsilí o změnu mobility v mnichovském regionu. Každý z nových vlaků XXL nahradí ve špičce 1 500 aut. Jedná se skutečně o regionální dopravu budoucnosti.“

Bavorský ministr dopravy, Christian Bernreiter: „Je to velký krok k zajištění ještě šetrnější dopravy v největší bavorské metropolitní oblasti. Vstupujeme do nové éry a posouváme mnichovský S-Bahn do budoucnosti. Jako osoba zodpovědná za regionální železniční dopravu v Bavorsku mohu říci, že tato investice se vyplatí. Vždyť tyto vlaky budou využívat ne méně než dvě třetiny všech cestujících regionální železniční dopravy v Bavorsku a prakticky veškerá regionální doprava v mnichovském regionu je víceméně závislá na dobře fungujícím a atraktivním S-Bahnu.“

Michael Peter, generální ředitel globální společnosti Siemens Mobility: „V Siemens Mobility jsme obzvláště hrdí na to, že dodáváme vysoce inovativní vozidla pro S-Bahn v Německu. Tato elektrická jednotka pro mnichovský S-Bahn poskytuje jedinečné digitální funkce, maximální komfort pro cestující, je šetrná k životnímu prostředí, zaručuje bezpečnost provozu a stanoví nové standardy proměny mobility v Německu. Cestující v Mnichově a okolí budou cestovat pohodlnými vlaky, které jsou díky nejmodernějším železničním technologiím Siemens mimořádně spolehlivé a připraveny na budoucnost.“

V nových vlacích se vnitřní LED osvětlení mění v závislosti na denní době. Klasické tří- a čtyřmístné uspořádání sedadel poskytne více místa pro nohy, než je v současnosti provozovaných vlacích. Vozy mají také víceúčelové prostory a sklopná sedadla. Pro pohodlné cestování jsou pasažérům k dispozici velkorysé úložné prostory, Wi-Fi, USB a elektrické zásuvky a ve vozech je dosaženo lepšího příjmu mobilních telefonů díky speciálním okenním sklům s nízkým útlumem signálu. Mnohem výkonnější systém klimatizace pracující s chladivy šetrnými k životnímu prostředí umožňuje udržovat příjemné teploty v interiéru i v extrémních vedrech až 45 stupňů Celsia.

Zcela nový je informační systém pro cestující: displeje jsou umístěny nad dveřmi uvnitř i vně vozu, na stropě a na přechodech mezi vozy. Na obrazovkách je vidět průběh cesty, informace o stanicích a obsazenosti příslušného vlaku. Před výstupem cestujících z vlaku se zobrazí, kde se na nástupišti nacházejí nejbližší schody nebo výtahy. Vně vlaku se na LED pásech ukáže barva příslušné linky S-Bahn.

Široké dveře a velké nástupní prostory zajišťují snadný a rychlý nástup a výstup cestujících a usnadňují optimální rozložení osob v celém vlaku. V závislosti na obsazenosti vlaku lze sklápěcí sedadla automaticky uzamknout a zajistit tak další místa ke stání. Pět ze 13 vozů má velké víceúčelové prostory přístupné třemi dveřmi, které poskytují dostatek místa pro kola, kočárky, zavazadla nebo cestující. Vyhrazené prostory pro invalidní vozíky jsou na obou koncích vlaku. Cestující s naslouchátky se mohou připojit k informačnímu systému prostřednictvím Bluetooth pro dosažení lepšího porozumění hlášení.

Nová vozidla mají více inovativních prvků, jsou více digitalizovaná a mají propojenější systémy než kdykoli dříve, aby se minimalizovaly náklady na životní cyklus díky maximální energetické účinnosti, nižším nákladům na údržbu a optimalizované podpoře provozu.

Nové XXL elektrické trakční jednotky pro S-Bahn jsou pro docílení vysoké prvozní spolehlivosti navrženy s velkým počtem redundantních komponent a jsou vybaveny systémem Railigent X, který zaručuje maximální dostupnost vlaku. Systém Railigent X je součástí otevřené digitální obchodní platformy Siemens Xcelerator, která zákazníkům umožňuje dosáhnout digitální transformaci jednodušeji a rychleji. Aktualizace softwaru vozidel se navíc již nemusí instalovat ručně v depu, což je časově náročné, ale jsou do vlaků přenášeny prostřednictvím zabezpečeného online připojení v rámci údržby. Společnost Siemens Mobility všechny vlaky vybaví jednotným evropským vlakovým zabezpečovacím systémem (ETCS), systémem automatického vedení vlaku (ATO) a systémem sledování integrity vlaku (TIMS).

Systém ETCS ve vozidlech pro Mnichov je kombinací nejnovější a spolehlivé technologie s nižšími náklady na údržbu, dosažených díky standardizaci. Zavádí interoperabilitu mnichovské železniční sítě, kterou německé dráhy DB plánují digitalizovat a vybavit traťovým zařízením ETCS od roku 2030. Díky integraci “ATO over ETCS” jsou nové vlaky S-Bahn vhodné pro železniční dopravu budoucnosti.

Do inovativního technického řešení vozidel pro mnichovský S-Bahn jsou významně zapojena také vývojová pracoviště Siemens Mobility v České republice. Engineering Siemens Mobility v Praze, Plzni, Ostravě a Brně tvoří okolo 350 konstruktérů a vývojářů, kteří spolupracují na globálních projektech příměstské, regionální i dálkové dopravy od definice požadavků, přes vývoj SW/HW a mechaniky, řešení průřezových témat, a to na úrovni jednotlivých komponent i celého vozidla.

TZ Siemens Mobility